`Verwarde' Sahin stierf in blok K op Schiphol

Onder de tien geïdentificeerde slachtoffers van de Schipholbrand zijn een Turkse Koerd en een Georgiër.

Vorige week vrijdag zou Kemal Sahin zijn leefgeld van dertig euro per week komen halen bij het Haarlemse aanloopcentrum Stem van de Stad. Maar Sahin, een Turkse Koerd van 51 jaar die sinds maart onderdak had gevonden bij het centrum, kwam niet opdagen. Bij het stempelen bij de vreemdelingendienst op Schiphol was hij opgepakt, hoorde Tineke Lintjens, coördinator kerk en asielzoekers van het aanloopcentrum afgelopen week.

Sinds gisteravond weet ze ook dat hij door de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost om het leven is gekomen. Sahin is een van de ten minste elf doden.

Kemal Sahin had pyschische problemen, hij was een verwarde man. Hij vertelde, zegt Lintjens, dat hij in Turkije was gemarteld. Dat hij daarom naar Nederland was uitgeweken. Sinds maart hadden Lintjens en Sahin vrijwel dagelijks contact. Donderdag zou ze zijn medicijnen in het detentiecentrum op Schiphol-Oost komen brengen. ,,Die had hij dringend nodig.''

De medewerkers van het aanloopcentrum, dat daklozen maar ook uitgeprocedeerde asielzoekers opvangt, hadden Sahin gewaarschuwd dat hij wel eens opgepakt zou kunnen worden als hij bij de vreemdelingendienst op Schiphol ging stempelen. Asielzoekers in procedure moeten zich één keer per maand bij de vreemdelingendienst melden, omdat anders de asielprocedure wordt afgebroken. Dat wilde Sahin voorkomen.

Maar zonder dat Sahin het wist, had de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) al besloten hem uit te wijzen naar Hongarije, waar hij verbleef voordat hij in Nederland asiel aanvroeg. Dus toen Sahin zijn `stempel' kwam halen, werd hij op Schiphol vastgezet.

Het ministerie van Justitie wil om redenen van privacy niet zeggen of Sahin tot de slachtoffers van de brand behoort, maar directeur Ton van Lieshout van de Stichting Rechtsbijstand Asiel Nederland bevestigt het verhaal. De IND heeft hem verteld dat Sahin bij de brand op Schiphol is omgekomen en zocht informatie over eventuele familieleden. De asieladvocaat van Sahin werkte voor de stichting. Drie tot vier keer per week kwam de asielzoeker bij hem langs.

De IND vroeg ook meer gegevens van een 21-jarige Georgiër. Ook hij kwam bij de brand om. Van hem weet directeur Van Lieshout minder. De advocaat van de Georgiër werkt bij zijn stichting, maar is op vakantie. Van Lieshout weet alleen dat de Georgiër in de zomer van 2002 Nederland binnenkwam en asiel aanvroeg. En dat hij op 15 juli werd opgepakt, omdat hij uitgeprocedeerd was en Nederland moest verlaten. ,,Pas op 22 oktober kregen we weer contact met hem.'' Sinds die tijd verbleef hij in blok K op Schiphol-Oost waar de brand uitbrak.

De Turkse Koerd Sahin heeft een zus. Ze woont met man en kinderen in Haarlem, maar is in Turkije op vakantie. De familie weet sinds gisteravond dat hij dood is. Sahin was een bijzonder man, zegt Lintjens: ,,Een man die leed onder de trauma's die hij door de martelingen zei te hebben opgelopen.'' Van Lieshout: ,,Sommige mensen noemen dit soort vluchtelingen lastig. Wij noemen dat verward.''

Brandgevaar pagina 3

    • Froukje Santing