Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Discussie tussen burgemeester van Amsterdam Job Cohen en het Kamerlid voor de VVD Ayaan Hirsi Ali die ooit min of meer bevriend waren over immigratie, terreurbestrijding, vrijheid van religie, harde en zachte aanpak. Na haar overstap naar de VVD scheidden hun wegen en sindsdien belichamen ze de sterk uiteenlopende standpunten. Ned.3, 12.05-13.00u.

DOCUMENTAIRE

Einstein: Een passie voor relativiteit. Eerste aflevering van een deels gedramatiseerd tweeluik over de wetenschapper Albert Einstein. Een beeld van zijn leven en werk, maar vooral ook van het verband tussen die twee. Gebaseerd op onlangs gepubliceerde egodocumenten. Ned.1, 17.40-18.35u.

Die Seele Dresdens. Documentaire over de in 1994 begonnen wederopbouw van de Dresdner Frauenkirche. ZDF, 18.15-19.00u.

Tegenlicht: Arabische vrouwen aan de top. Eerste deel van een serie portretten van Arabische vrouwen in leidinggevende functies. Vanavond een protret van vier vrouwen in Marokko, momenteel één van de meest tolerante en liberale landen in de Arabische wereld. Onder leiding van de jonge ambitieuze koning Mohammed VI vindt in dit land `een kleine revolutie' plaats. Marokko moderniseert en democratiseert in rap tempo en de verbetering van de positie van de vrouw heeft voor de koning de hoogste prioriteit. Ned.3, 21.03-22.00u.

Egypt: The search for Tutankhamun. Eerste aflevering van een 6-delige gedramatiseerde documentaire over de eerste ontdekkers van het oude Egypte. De Engelsman Howard Carter raakt gefascineerd door het oude Egypte en wordt archeoloog. Hij wil een belangrijke ontdekking doen, en gesteund door Lord Carnarvon ontdekt hij dan na jaren de tombe van Toetanchamon. BBC1, 22.00-23.00u.

RTL Dossier: Progeria, ouder dan je oma. Documentaire over de gruwelijke ziekte progeria. De vierjarige Hayley Okines heeft pijn als een oude vrouw, is al gedeeltelijk kaal, ziet er net zo oud uit als haar oma maar heeft de geest van een kleuter. Het leven van Hayley verloopt acht keer zo snel als dat van leeftijdsgenootjes. Wanneer Hayley naar de kleuterschool gaat, zal ze lichamelijk 90 jaar oud zijn. RTL4, 23.00-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

Woestijnruiters. Remco Campert en Jan Mulder, bekend van hun column op de voorpagina van de Volkskrant praten over hun boek dat binnenkort verschijnt Tien Jaar Nederland, over Theo van Gogh en de televisiereclames met het blauwe leeuwenpak. Verder de Amsterdamse korpschef Bernhard Welten over de emoties in het politievak, het Tweede-Kamerlid voor de VVD Anton van Schijndel en de hoofdredacteur van de omstreden televisie-feuilleton Big Brother Hummie van der Tonnekreek. Ned.3, 22.10-23.05u.

Panorama: Troops out? Discussie in het Imperial War Museum over de vraag of de Britse troepen uit Irak teruggetrokken moeten worden. BBC1, 23.15-24.00u.

AMUSEMENT

De ideeënfabriek. Eerste aflevering van een vijfdelige serie waarin NCRV-medewerkers hun idee voor een nieuw tv-programma konden inzenden. Vanavond over grootouders en kleinkinderen die elkaar aan de hand van hobby's en passies beter leren kennen. Vanavond met kleinzoon Iwan Leurs (28) en grootvader Arnold van der Wardt (78) die allebei als passie de muziek hebben. Opa speelt accordeon en Iwan is rapper. De kijker mag via www.deideeenfabriek.nl. zijn mening geven en zo een oordeel vellen over de uitzending. Ned.1, 0.10-0.40u.

DRAMA & KUNST

Boeken&cetera. Gesprek met Ad Fransen en Ronal Havelaar over het leven en werk van schrijver Willem Frederik Hermans. Van Ad Fransen verscheen deze maand W.F.Hermans, een Hollander in Parijs en Roland Havenaar schreef Nederland volgens Willem Frederik Hermans. Ned.3, 13.00-13.25u.

Bij ons in de Jordaan. Slot van een driedelige dramaserie over het leven van volkszanger Johnny Jordaan. De serie werd tijdens het Nederlands Film Festival van 2000 onderscheiden met een Gouden Kalf voor de beste tv-drama. Ned.3, 19.15-20.15u.

R.A.M De Besprekers. Eerste aflevering van een recensieprogramma uit de IJsbreker in Amsterdan over nieuwe films, boeken, mode, exposities met Hassnae Bouazza, Roel Bentz van den Berg, Jan Pieter Ekker en Maartje Somers onder leiding van Jan Eilander. Vanavond onder meer het theaterprogramma Geestdrift van Kasper van Kooten, de fototentoonstelling van Annie Leibovitz, de film Paradise Now van Hany Abu-Assad en het nieuwe boek De mogelijkheid van een eiland van Michel Houellebecq. Ned.3, 23.05-0.15u.