Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Roemenië wordt al sinds april geteisterd door overstromingen. Tot nog toe zijn er 5000 woningen compleet weggevaagd door de overvloedige regenval, bijna 1900 bruggen ingestort en staat 560.000 hectare land onder water. Verslaggever Wouter van der Horst ging kijken hoe het land zich hersteld van deze door de media vergeten ramp. Zie ook www.tweevandaag.nl. Ned.2, 18.25-18.55u.

Nova. Op 10 november 2004 belegerde een zwaarbewapende politie-eenheid in het Haagse Laakkwartier een een portiekwoning in de Anteunisstraat, op zoek naar leden van de Hofstadgroep. In Nova vanavond een portret van de Anteunisstraat. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Dawn of the Maya. Op zoek naar sporen van de Maya-beschaving in het noorden van Guatemala. National Geographic, 19.00-20.00u.

Inca Mummies: Secrets of a Lost Empire. De ontdekking van een verloren nederzetting, graven en mysterieuze mummiebundels in een Peruviaans gehucht in de Andes werpen een nieuw licht op de rijke beschaving van de Inca`s. National Geographic, 20.00-21.00u.

The secret of Drawing: Drawing bij design. In het laatste deel van de documentaireserie over de invloed van de tekenkunst op de geschiedenis van de kunst cultuur en wetenschap een gesprek met Mark Fisher, de podiumontwerper van onder meer Pink Floyd, U2 en Cirque du Soleil. Daarnaast architectuur en tekenen van Brunelleschi tot de Britse groep Archigram. BBC 1, 19.55-20.55u.

PRAATPROGRAMMA

Het zwarte schaap. Hoofdgast, de veel verguisde Belgische politicus Filip Dewinter van het Vlaams Belang is vandaag het zwarte schaap tegenover de witte schapen Claude Marinower, Jan van Friesland, Peter Boeckx, Pol Deltour, Radi Suudi, Dirk-Jan van Baar en Mohammed Chakkar. Ned.3, 21.00-22.00u.

INFOTAINMENT

Kassa. In het consumentenprogramma Kassa maakt zorgverzekeraar Menzis als eerste grote verzekeraar haar premies voor de nieuwe zorgverzekering bekend. Daarnaast is minister Hans Hoogervorst aanwezig om vragen van kijkers te beantwoorden. Verder wordt in de uitzending onder meer gepraat met Menzis-bestuurder Roger van Boxtel en met Mike van Leers van zorgverzekeraar CZ. Aanleiding voor de uitzending zijn de duizenden vragen die bij het programma binnenkwamen over het nieuwe zorgstelsel. Veel mensen blijken ongerust te zijn over de toekomst: bijna niemand gelooft er op vooruit te gaan komend jaar. Kijkers met vragen zijn uitgenodigd om in de studio de discussie aan te gaan met de minister, maar ook per telefoon kan worden gereageerd. De uitzending loopt voor deze gelegenheid tot 20.00u door op het internet. Ned.3, 19.00-19.35u, daarna te volgen op http://kassa.vara.nl/portal.

AMUSEMENT

The Inspector Lynley Mysteries: In divine proportions. Britse misdaadserie van Brian Stirner, naar de boeken van Elizabeth George. In het eerste deel uit de vierde jaargang moet de assistente van inspecteur Lynley, brigadier Barbara Havers (Sharon Small) de moord onderzoeken op een jonge vrouw in Suffolk. Het is haar eerste werkdag nadat ze tijdens de uitoefening van haar beroep werd neergeschoten. Lynley vreest dat deze zaak oude wonden bij haar zal openrijten. Canvas, 20.45-22.25u.

The Inspector Lynley Mysteries: If Wishes Were Horses. Een professor in de forensische psychologie, Dermot Finnegan, is met een autobom om het leven gebracht. Brigadier Havers ontdekt bij een huiszoeking gepassioneerde brieven van vrouwen, waarbij ook brieven en foto's van inspecteur Lynley's vrouw Helen. Ned.1, 22.00-23.35u.

Blackpool. Eerste deel van een zesdelige Britse thrillerserie naar een verhaal van Peter Bowker. Vorm en stijl van de serie doen erg denken aan de legendarische dramaseries van Dennis Potter: The Singing Detective en Pennies from Heaven. Het decor van de serie is de wat verlopen kustplaats Blackpool, met zijn Fish-and-chips-kramen, pieren en onafzienbare rijen speelhallen langs de promenade ooit de favoriete vakantiebestemming van de Engelsen. In het verhaal is hoofdpersoon Ripley Holden een succesvolle ondernemer in Blackpool. Maar wanneer er bij de gala-opening van een van zijn prestigieuze projecten een lijk wordt gevonden, dreigt zijn wereld in elkaar te storten. Canvas, 23.05-0.05u.

SPORT

De wedstrijden: Eredivisie. Samenvatting van de voetbalwedstrijden uit de eredivisie. Talpa, 22.30-23.45u.

Match of the Day. Voetbalmagazine met samenvattingen uit de Engelse League: Tottenham Hotspur - Arsenal, Chelsea - Blackburn Rovers, Middlesbrough - Manchester Unites, Liverpool - West Ham United, Birmingham - Everton. BBC1, 23.30-0.40u.