Televisie Overige films

Science Fiction (Danny Deprez, 2002, België/Nederland/Duitsland). Pientere kinderfilm van de regisseur van De Bal wordt consequent vanuit het perspectief van kinderen verteld. Jochie bespiedt, op aanraden van buurmeisje, zijn ouders die vermoedelijk van een andere planeet komen. VRT, 14.05-15.40u.

Repossessed (Bob Logan, 1990, VS). Gemakzuchtige parodie op The Exorcist (William Friedkin, 1973). Linda Blair, het 12-jarige meisje van weleer, is inmiddels een getrouwde moeder van twee kinderen en raakt andermaal door de duivel bezeten. Met Leslie Nielsen als duivelsuitdrijver. Veronica, 19.00-20.30u.

The Frighteners (Peter Jackson, 1996, Nieuw-Zeeland/VS). Griezelfilm behoort tot het subgenre van de splatstick movie, waarin een overdaad aan bloederige special effects (splatter) gepaard gaat met de herhaling en de overdrijving van de slapstick. Circusoptocht van griezels rond de zwendelende 'mediamieke detective' Michael J. Fox is tegelijk een superieure parodie op het eendimensionale moralisme van Hollywood. Veronica, 20.30-22.30u.

Enough (Michael Apted, 2002, VS). Feministische wraakfantasie begint als een romantische komedie waarin serveerster Jennifer Lopez bezoek krijgt van een prins op een wit paard (Billy Campbell). Als hij niet blijkt te deugen, komt haar Israelische zelfverdedigingstechniek krav maga van pas. Ook met Juliette Lewis. Regisseur Apted pleegt documentaires af te wisselen met Hollywoodproducties. RTL5, 20.30-22.40u.

.Being There (Hal Ashby, 1979, VS). Jerzy Kosinski adapteerde eigenhandig zijn roman voor deze schitterende, wijze komedie, waarbij regisseur Ashby zich bescheiden opstelde. Vlak voor zijn dood speelde Peter Sellers de rol van zijn leven als blanco tuinman die in Kosinski's parabel slechts uitgerust met een door tv-clichés bepaald wereldbeeld, de wereld binnenstapt en per ongeluk bijna president wordt van de Verenigde Staten. Ook Shirley MacLaine en Jack Warden zijn voortreffelijk. Arte, 20.40-22.55u.

Scream 2 (Wes Craven, 1997, VS). Gewiekst vervolg op griezelhit uit 1996 neemt volgens het principe van het Drostecacaoblik het fenomeen sequels onder de loep en waagt zich zelfs aan een standpunt over de maatschappelijke invloed van filmgeweld. Met Neve Campbell. Veronica, 22.30-0.40u.

Hana-Bi (Takeshi Kitano, 1997, Japan). Kitano's zevende film toont de naar binnen gekeerde blik van een ex-rechercheur (Kitano zelf) die zich op het criminele pad begeeft om met zijn stervende vrouw een laatste reis te maken en een invalide collega van schildersmateriaal te voorzien. Gewelddadige scènes voltrekken zich vaak in doffe stilte en worden afgewisseld met felgekleurde schilderijen, zonder dat van gemakkelijke, banale contrasten gesproken kan worden. ARD, 23.30-1.05u.

Life or Something Like It (Stephen Herek, 2002, VS). Romantische tragikomedie waarin even harde als oppervlakkige televisie-verslaggeefster Angelina Jolie een beter mens wordt nadat ze van een zwerver heeft gehoord dat ze nog maar een week te leven heeft. BBC1, 24.00-1.45u.

Bob's Weekend (Jevon O'Neill, 1996, Engeland). Jonge psychologiestudente ontfermt zich over bedrogen en suïcidale vijftiger in romantische fantasie van debutant O'Neill. BBC2, 0.35-2.05u.

Het dappere broodroostertje / The Brave Little Toaster (Jerry Rees, 1987, VS). Amusante tekenfilm over dappere huishoudelijke apparaten die op zoek gaan vakantievierend jochie. Maandag, Ketnet, 9.55-11.25u.

Operation Crossbow (Michael Anderson, 1965, Engeland/Italië). Sensationele vuurwerkfinale vormt voornaamste attractie van oorlogsavonturenfilm waarin drie commando's een Duits wapen moeten saboteren. Gastrollen van Sophia Loren en Lilli Palmer. Maandag, BBC2, 14.05-16.00u.