Televisie Overige films

La vache et le prisonnier (Henri Verneuil, 1959, Frankrijk). Komedie met Fernandel als Franse krijgsgevangene die Duitse boerderij ontvlucht in gezelschap van een koe. VRT, 13.35-15.35u.

Escape to Burma (Allan Dwan, 1955, VS). Voortvluchtige Robert Ryan vindt onderdak op afgelegen theeplantage van vermeend ongenaakbare Barbara Stanwyck in routine-melodrama. BBC2, 15.50-17.10u.

Eddie (Steve Rash, 1996, VS). Komisch vehikel voor Whoopi Goldberg. Frank Langella benoemt haar bij wijze van publiciteitsstunt tot coach van de New York Knicks (basketbal). Vele gastrollen van beroemdheden. Net5, 19.10-21.00u.

.Ciske de rat (Guido Pieters, 1984, Nederland). Effectieve verfilming van Piet Bakkers beroemde roman laat Cis Vrijmoeth, een innemend Amsterdams schoffie, in de jaren dertig in conflict komen met onredelijke autoriteiten en per ongeluk zijn moeder vermoorden. Maakte van Danny de Munk een bekende Nederlander. Ook met Willeke van Ammelrooy, Peter Faber, Herman van Veen, Linda van Dyck. RTL7, 20.30-22.40u.

Made in America (Richard Benjamin, 1993, VS). Eigentijdse variatie op traditionele romantische Hollywoodkomedie. Afro-activiste Whoopi Goldberg ontwikkelt een zwak voor macho met cowboyhoed (Ted Danson), de tot dan toe onbekende spermadonor van wie zij 16 jaar terug een dochter kreeg. Net5, 21.00-23.00u.

.The Exorcist: The Version You've Never Seen (William Friedkin, 1973, VS). In 1990 uitgebrachte `director's cut' van fameuze, even `blasfemische' als dure en succesrijke griezelthriller waarin Ellen Burstyns dochter Linda Blair door de duivel is bezeten. Priester Max von Sydow komt in actie. Film tracteert op spectaculaire 'special effects' maar heeft opmerkelijk weinig te vertellen. Toch kreeg het scenario van William Peter Blatty een Oscar. Kreeg twee vervolgen. Veronica, 22.00-0.30u.

.De vierde man (Paul Verhoeven, 1983, Nederland). Verhoeven en scenarist Gerard Soeteman plachten af geven op kritici die deze verfilming van een novelle van Gerard Reve als een artistiek hoogtepunt beschouwden in hun vermeend platte oeuvre. Reviaanse symboliek volop in doortimmerde magisch-realistische thriller waarin een volksschrijver (Jeroen Krabbé) een levensgevaarlijk heteroseksueel avontuur beleeft met Renée Soutendijk. Ook met Thom Hoffman. RTL7, 22.40-0.40u.

Godzilla (Roland Emmerich, 1998, VS). Amerikaanse remake door regisseur van Independence Day van Japanse monsterklassieker werd een inhoudelijk oninteressante orgie van trucages, waarin een door atoomstralen gemuteerd reuzenreptiel Manhattan verbouwt. Ook met Matthew Broderick, Jean Reno. België 1, 23.55-2.07u.

Halloween II (Rick Rosenthal, 1981, VS). Vervolg op John Carpenters cultfilm uit 1978 prolongeert de rol van psychiater Donald Pleasance en die van Jamie Lee Curtis als de door een psychopaat belaagde jongedame. Raffinement van origineel werd echter ingeruild voor zo grafisch mogelijke griezeleffecten. RTL5, 0.00-1.40u., onderbroken door reclame.

Exorcist 2: the Heretic (John Boorman, 1977, VS). Geflopt vervolg op duivels griezelsucces. Met Linda Blair, Richard Burton, Louise Fletcher, Max von Sydow. Veronica, 0.30-2.40u.

Return from the River Kwai (Andrew McLaglen, 1988, Engeland). Ondermaats oorlogsavontuur is min of meer vervolg op klassieker Bridge on the River Kwai (1957). Krijgsgevangenen worden verscheept naar Japan. Bijrol van Edward Fox. BBC1, 0.40-2.25u.

The Players Club (Ice Cube, 1998, VS). Regiedebuut van Ice Cube volgt het stramien van Spike Lee's Girl 6 en brengt een aantal werkneemsters van een zwarte stripteaseclub in beeld. 1.15-2.00u.