Televisie Film van de Dag

The Big Parade (King Vidor, 1925, VS). Het ziet er naar uit dat de Duitse zender ARD bezig is met een klein retrospectief van de zwijgende films van cineast King Vidor. Vorige week werden we al verrast op Show People (1928), deze week is het de beurt aan het zeer imposante The Big Parade (1925). Zeven jaar na het Verdrag van Versaille maakte Vidor een van de eerste anti-oorlogsfilms. Hij speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog maar gaat natuurlijk over de zinloosheid van álle oorlogen. Het eerste deel van de film begint nog vrolijk en onschuldig als drie Amerikaanse soldaten worden gestationeerd in Frankrijk. Ze drinken wat en flirten met de lokale schoonheden. Eentje (John Gilbert) wordt echt verliefd. Dan barst het oorlogsgeweld los in scènes die zelfs 80 jaar later nog steeds imponeren, ook voor wie Spielbergs Saving Private Ryan het summum is. De ontroerende film is het hoogtepunt uit John Gilberts carrière, de latere minnaar van Greta Garbo.

ARD, 1.15-3.30u.