Televisie Film van de Dag

Journey to the Sun / Günese yolculuk (Yesim Ustaoglu, 1999, Turkije/Nederland/Duitsland). Op 10 november komt Waiting for the Clouds in de bioscoop, de derde film van Yesim Ustaoglu. Vandaag is haar Journey to the Sun te zien, een film die goed aansluit bij de discussie of Turkije moet worden toegelaten tot de Europese Unie. In Journey to the Sun sluit de jonge, naïeve Mehmet vriendschap met de uit Koerdistan gevluchte Berzan. Beiden proberen te overleven in de metropool Istanbul. Mehmet controleert de riolering van de stad, Berzan verkoopt op straat cassettebandjes. De donkere huid van Mehmet bezorgt hem soms problemen, waardoor de twee een onzichtbare band hebben. Nadat Mehmet wordt aangezien voor Koerd en mishandeld vertrekken de twee. De reis gaat dwars door Turkije, op weg naar Koerdistan. Ustuaglo werkte in Journey to the Sun met amateur-acteurs en filmde op locatie. De politieke lading van haar film wordt er gelukkig niet al te dik bovenop gelegd.

Ned.3, 14.30-16.15u.