Stroef

Team Oranje startte stroef op het WK bridge in Estoril. Het begon met een zware nederlaag tegen Chinese Taipeh (8-22) en daarna ging het nog niet veel beter. Behalve in de open categorie (lees mannen), doet Nederland ook mee in alle andere kampioenschappen: de vrouwen, de senioren, de Transnationals en niet te vergeten het computerbridge. Het zou niemand verbazen als Nederland, tegenwoordig weer een toonaangevende bridgenatie, met medailles overladen huiswaarts keert. In de open serie is de Verenigde Staten I titelverdediger. In de eerste ronde was Argentinië de tegenstander. De Zuid-Amerikanen doen voor spek en bonen mee, ondanks de aanwezigheid van Agustin Madala, een van de grote talenten van het hedendaagse bridge. Op het tweede spel van het toernooi gaf Madala (18) zijn visitekaartje al af.

O/NZ

♠ 8 7 4

♡ V 10 8 4

♦ H V 9

♣ A V 5

♠ V 6 5 3 2

♠ A 10

♡ H 7

♡ A 6 5

♦ 7

♦ 5 3 2

♣ 9 7 4 3 2

♣- H B 10 8 6

♠ H B 9

♡ B 9 3 2

♦ A B 10 8 6 4

♣ -

Op de andere tafel waren de Amerikanen Freeman-Nickell als OW eentje down gegaan in 5♣. Op de tafel van Madala (west) was de fameuze Eric Rodwell als zuid beland in 4♡. Het spel kan makkelijk down als west van zijn singleton ruiten start. Gezien het biedverloop (zuid had ruiten geboden) en het bezit van heer-klein van troef, lag de ruitenstart niet voor de hand. Madala kwam schoppen uit voor het aas van zijn partner, die de kleur doorspeelde. Rodwell nam terecht de heer, stak in ruiten over en gooide op ♣A ♠B af. Nu volgde troefacht, die Madala won met de heer. Deze aarzelde geen moment en speelde een kleine schoppen na. Oost, Pablo Lambardi, begreep wat hem te doen stond. Hij troefde voor met het aas en gaf zijn partner vervolgens de ruitenaftroever. Inmiddels zijn we een paar dagen verder. De vrouwen doen het redelijk, maar de mannen scoren onder de maat en zullen alle zeilen bij moeten zetten om de kwartfinale te bereiken. Een openbaring tot dusver, zijn de verrichtingen van het Nederlandse seniorenteam. Temidden van een veld van wereldsterren staan zij na acht wedstrijden bovenaan.

    • Jan van Cleeff