Salzburg en Wenen herdenken Mozart

De tweehonderdvijftigste geboortedag van Wolfgang Amadeus Mozart wordt volgend jaar uitgebreid gevierd in Salzburg en in Wenen met concerten, voorstellingen en exposities. Tijdens de Salzburger Festspiele worden alle tweeëntwintig opera's van Mozart uitgevoerd. In Wenen zijn er 230 verschillende Mozart-evenementen met in totaal 3200 voorstellingen.

Mozart werd op 27 januari 1756 geboren in Salzburg en overleed op 5 december 1791 in Wenen, 35 jaar oud. Zijn graf is onvindbaar maar in beide steden zijn `Mozart-huizen' die kunnen worden bezocht. De permanente expositie in Mozarts geboortehuis in Salzburg, wordt opnieuw ingericht door de Amerikaanse ontwerper en theatermaker Robert Wilson. Het `Figarohuis' in Wenen, waar Mozart woonde van 1784 tot 1787, wordt nu gerenoveerd, uitgebreid en op Mozarts geboortedag heropend.

Salzburg begint het Mozartjaar met een lange `Mozartweek', van 20 januari tot 5 februari. Op Mozarts geboortedag is er in het Mozarteum een concert van de Wiener Philharmoniker onder leiding van Nikolaus Harnoncourt, die ook een feestrede houdt. Later die dag dirigeert Ricccardo Muti de Wiener Philharmoniker in het Festspielhaus.

Vrijwel de hele top van het internationale muziekleven komt naar Salzburg, ook het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons en het Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman.

In Wenen, waar in het Theater an der Wien veel Mozartopera's worden gespeeld, wordt Mozart ook gepresenteerd als `Popster tussen barok en revolutie'. Het Mozartjaar richt zich daar ook intensief op jongeren, er is een voorstelling I Hate Mozart en de Amerikaanse regisseur Peter Sellars behandelt in het Mozartfestival `New Crowned Hope' thema's uit opera's van Mozart zonder één noot Mozartmuziek.In Salzburg besluit Harnoncourt het Mozartjaar op Mozarts sterfdag 5 december met zijn Requiem.