Politie arresteert verdachte van terreuracties alsnog

De Nationale Recherche heeft gistermiddag in Rotterdam de 28-jarige B. aangehouden, die verdacht wordt van betrokkenheid bij terroristische activiteiten van de Hofstadgroep. De arrestatie vond plaats kort nadat deze krant had bericht dat B. een rol speelde in vrijwel alle door de politie onderzochte zaken waarbij moslimterroristen in Nederland betrokken zouden zijn, maar dat hij door justitie steeds ongemoeid was gelaten.

Zo zou hij de handgranaat hebben geleverd die bij de belegering van een pand in het Haagse Laakkwartier in november vorig jaar vier agenten verwondde. In dat pand hielden twee leden van de Hofstadgroep zich schuil.

In een onderzoek van deze krant wordt vandaag de vraag opgeworpen of de man een informant of infiltrant is van de AIVD. Deze inlichtingendienst heeft ondanks zijn soms aanzienlijke rol voor zover na te gaan nooit informatie over hem aan justitie gegeven.

De man blijkt ook betrokken te zijn geweest bij een gewapende overval op een Edah-supermarkt in Rotterdam in april vorig jaar. Justitie zegt daar nu ook onderzoek naar te gaan doen. Verder blijkt de man een rol te hebben gespeeld in de grote `jihad-zaak' uit 2003. Daarin werden radicale moslims verdacht van het rekruteren van strijders voor de jihad.

B., een Nederlander van Marokkaanse afkomst, noemt zichzelf op internet `de Andalusiër' en verspreidde daarop extremistische jihad-lectuur.

Justitie zei gisteren na de arrestatie geen aanwijzingen te hebben dat B. een informant is van de inlichtingendienst. Justitie meldt dat de actie is gestart mede naar aanleiding van vragen van journalisten. De AIVD onthoudt zich van een reactie.

B. is een bekende figuur in fundamentalistische kringen in Rotterdam-Noord. Hij wordt omschreven als een ,,echte jihadi''.

De Rotterdamse rechtbank heeft gisteren twee van de zeven terreurverdachten vrijgelaten die twee weken geleden werden opgepakt wegens een `acute dreiging' van aanslagen op politici en het gebouw van de AIVD. Volgens de rechtbank was er onvoldoende reden de twee langer vast te houden.

MYSTERIE: pagina 37