Oeverpieper

Spectaculaire vluchten kraanvogels tonen zich hoog boven het Franse Lac du Der ten oosten van Parijs. Maar op de keien en steenbrokken die dit reusachtige waterbassin van de Marne begrenzen, scharrelt en flitst af en toe voorbij de oeverpieper (Anthus spinoletta). Niet opzichtig, maar wel prachtig getekend met donkergrijze bovenkant en lichte onderzijde, en de opmerkelijke witte wenkbrauwstreep. De donkere poten zijn goed zichtbaar en op de borst draagt de pieper druppelsgewijs donkere vlekjes. Heel bescheiden is een zachtroze weerschijn te zien. De staartzomen zijn wit. Zijn biotoop is onmiskenbaar, ook in Nederland: glooiingen van basalt, stenen havenhoofden die bedekt zijn met wier. Oeverpiepers hier zijn trekvogels uit Scandinavië. Hij is een levendige, rusteloze verschijning die langs en tussen de stenen schiet. Soms versmelt hij met de achtergrond: lichtgrijs tegen donkergrijs. Op bescheiden wijze even spectaculair.

Illustratie: Rein Stuurman

(Zien is Kennen!)

freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks