Niet eerzaam aan de top

Al sinds augustus vorig jaar mocht hij zijn lab niet meer in, en nu is hij ontslagen. Luk van Parijs, Vlaming van geboorte en universitair hoofddocent aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology, heeft onderzoeksdata vervalst in wetenschappelijke publicaties en subsidie-aanvragen. Sinds vorige zomer liep er een onderzoek tegen de veelbelovende wetenschapper, nadat collega's bij het MIT-bestuur de klok hadden geluid over de fraude. Volgens zijn werkgever heeft Van Parijs inmiddels toegegeven.

Voor Van Parijs betekent het waarschijnlijk het einde van een reputatie als `jong en veelbelovend'. Hij was z'n wetenschappelijke carrière sterk begonnen door niet te kiezen voor een studie in Vlaanderen, maar voor Cambridge. Daarna volgden Harvard, en een eigen onderzoekslijn aan het MIT. Daar deed hij baanbrekend onderzoek: hij was vorig jaar een van de eersten die het nieuwe bio-gereedschap RNA-interference gebruikten om te laten zien hoe het immuunsysteem invloed heeft op kanker en diabetes.

Wat Van Parijs precies verkeerd heeft gedaan, blijft onduidelijk. Het eindrapport moet nog naar het Amerikaanse Bureau voor Onderzoeksintegriteit. De fraude lijkt vooralsnog een eenzame actie van de wetenschapper – zijn medewerkers hadden er volgens het MIT niets mee te maken.

    • Hester van Santen