Niet alleen scheidsrechter is verantwoordelijk

Afgelopen zondag werd de voetbaltopper tussen PSV en Ajax beslist door een benutte penalty van de Eindhovenaren (NRC Handelsblad, 24 oktober). De aanleiding tot de strafschop was een ouderwetse en overduidelijke fopduik van PSV'er Farfan. De reacties na afloop waren tekenend voor de manier waarop wij in Nederland met wetsovertredingen, eigen verantwoordelijkheid en gezag omgaan.

Zoals gebruikelijk was niet simulant Farfan diegene die mocht uitleggen hoe hij het in zijn hoofd haalde zo'n vuile streek uit te halen. De boze reacties van de Ajacieden richtten zich ook niet op de Peruaan. Niet hij was na de wedstrijd de Kop van Jut, maar scheidsrechter Pieter Vink was de gebeten hond. Waarom had hij niet gezien dat Farfan de zaak besodemieterde? Was hij wel geschikt voor zijn baan?

Het lijkt hier op een situatie waarbij een crimineel zich na het plegen van een misdrijf onder het toeziend oog van het publiek uit de voeten maakt, waarna datzelfde publiek minister Donner om opheldering vraagt over het feit dat het OM een wetsovertreding niet heeft gezien. Zo werkt het natuurlijk niet.

Niet alleen de scheidsrechter is verantwoordelijk voor het toepassen van de regels, maar de spelers zijn dat zelf in eerste instantie. Als iedereen zich aan de regels houdt, is er namelijk geen scheidsrechter nodig.