Mahler, Berg, Abbado en Fleming

In de Leven&cetera-luistercursus voor latente liefhebbers van klassieke muziek komen we nu bij Mahler, vaak beschouwd als `zwaar'. Voor aankomende Mahlerianen zijn de lichte en probleemloze symfonieën nrs. 1 en 4 zeer aan te bevelen als kennismaking: elk niet meer dan een uur heerlijke en aansprekende muziek, in de Eerste symfonie zelfs uitbundig en feestelijk.

De Vierde symfonie, op een nieuwe cd prachtig gespeeld door de Berliner Philharmoniker o.l.v. Claudio Abbado, is serener en zweeft naar boven. Aan het eind van het etherische derde deel wordt de hemelpoort met plechtig stralendbazuingeschal geopend. Hoe het daar is horen we van de supersopraan Renée Fleming in het lied Das himmlische Leben: luilekkerland met de allermooiste muziek, uiteraard van Mahler zelf. Als toegift zingt ze de Sieben frühe Lieder (1907) van Alban Berg, een fan van Mahler.

(DG 00289 477 5574)*****

    • Kasper Jansen