Kunstbeurs werft klanten in Argentinië

De Maastrichtse kunstbeurs Tefaf was deze week op tournee in Argentinië. Men zoekt rijke kopers voor heel dikke diamanten.

Werkelijk elk plekje in de royaal bemeten ambtswoning van ambassadeur Robert Jan van Houtum in Buenos Aires is bezet door duur ruikende genodigden. De Argentijnse aristocratie, onder wie de ouders van prinses Máxima als stamgasten van de residentie, staart met een glas champagne in de hand aandachtig naar een diapresentatie over de Maastrichtse kunst- en antiekbeurs The European Fine Art Fair (Tefaf).

,,U kunt bij ons kunst kopen van een paar duizend tot 45 miljoen euro'', vertelt Tefaf-vertegenwoordigster Titia Vellenga. Ze projecteert lichtbeelden van een schilderij van Jan Lievens, vertelt over de gastronomische geneugten van de prachtige Limburgse hoofdstad en toont een foto van een kostbaar collier met gele edelstenen. ,,Voor de echt heel dikke diamanten moet u beslist naar Maastricht''.

Nooit eerder was de prestigieuze Nederlandse kunstbeurs zo ver van huis om klanten te winnen voor de Tefaf die volgend jaar maart voor de 19de keer wordt gehouden. Door de economische crisis die vier jaar geleden uitbrak, leeft in Argentinië weliswaar inmiddels meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens, maar de happy few hebben nog heel wat te besteden.

,,We weten dat er in Zuid Amerika hele grote en zeer vermogende kopers zitten'', zegt Vellenga. En al gaat het misschien niet om grote aantallen, het zou goed zijn om de Latijns Amerikaanse verzamelaars naar het op 13.000 kilometer afstand gelegen Limburg te lokken. ,,Want de ervaring is dat de bezoekers die van zeer ver komen, relatief de beste kopers zijn. Als je hier praat met een verzamelaar dan is het bijvoorbeeld opeens iemand die grossiert in impressionisten. Dat zie je in Europa niet veel''.

De Tefaf geldt als de meest internationale kunstbeurs ter wereld. De 218 kunsthandelaren die op de markt een plaatsje krijgen, zijn voor tachtig procent afkomstig uit het buitenland. En veel van die deelnemende kunsthandelaren nodigen hun eigen buitenlandse relaties uit. Hierdoor is zo'n veertig procent van de ongeveer 75.000 bezoekers die jaarlijks de negendaagse kunstmanifestatie bezoeken eveneens afkomstig uit vreemde landen.

Zuid Amerika was voor Maastricht nog vrijwel een maagdelijk gebied. Dat gold ook voor de deelnemers maar sinds twee jaar zijn er twee Latijns Amerikaanse kunsthandelaren die door de Tefaf goed genoeg zijn bevonden. Het gaat om de broers Jaime en Javier Eguiguren uit Buenos Aires. ,,Ik was hoogst verbaasd dat ik de selectie doorstond'', vertelt Javier in zijn chique winkelpand in Recoleta, de Franse en mooiste wijk van de hoofdstad. Op zijn etalageruit hangt een affiche van wat Javier, ,,zondermeer de allerbelangrijkste kunstbeurs ter wereld'' noemt.

Javier Eguiguren handelt in kunst van het Amerikaanse continent: van antieke kasten uit Mexico tot driehonderd jaar oude zilveren borden uit Peru die de geïnteresseerde voor drieduizend dollar per stuk mag meenemen. Zilverwerk is zijn specialiteit. Javier heeft bijvoorbeeld alles om het paard geinig antiek te versieren: van zilveren stijgbeugels tot fraai bewerkte zadels.

,,Er is in Europa steeds meer belangstelling voor'', zegt Javier tijdens het op 17de eeuwse Peruaanse lederen zetels gevoerde gesprek. Maar de beste kopers zijn vaak afkomstig uit Noord Amerika. ,,Die hebben veel geld en weten wat ze willen. Als een Amerikaan heeft besloten iets te verzamelen dan doet hij dat met een toewijding die ongeëvenaard is.'' De cijfers bevestigen dat. Van de Tefaf-bezoekers komt slechts twee procent uit de Verenigde Staten. Maar zij schaffen een kwart van het aantal verkochte antiquiteiten aan.

De Tefaf streeft er naar om onder andere via het cliëntenbestand van de gebroeders Eguiguren het aantal Latijns Amerikaanse bezoekers de komende jaren flink te laten toenemen. ,,Veel Argentijnen wisten niet eens dat de Tefaf bestond'', zegt Vellenga. Maar door `persbewerking' en vooral dank zij de hulp van de ambassadeur die bereid bleek zijn chique departement open te stellen als werfkantoor voor de Hollandse kunstbeurs is kapitaalkrachtig Argentinië massaal uitgelopen. ,,Bij een presentatie in een hotel waren er misschien tien man gekomen. Nu waren er tweehonderd belangstellenden omdat mensen vereerd zijn op bezoek te mogen komen bij de ambassadeur.''

Die steun van de vertegenwoordiger van het koninkrijk is alleszins begrijpelijk, zegt Vellenga. ,,De Tefaf is een gerenommeerd evenement dat veel geld opbrengt, zoals de BTW over alle aankopen. De bezoekers blijven bovendien meerdere dagen in Nederland, in dure hotels. En de kunsthandel zet Maastricht stevig op de kaart.''

    • Marcel Haenen