`Jacobs leidt top100'

Oud ING-topman Aad Jacobs is de machtigste commissaris van het Nederlandse bedrijfsleven. Kees van Lede en Jeroen van der Veer volgen, zo blijkt uit de nieuwste tophonderdlijst van invloedrijke commissarissen van het weekblad FEM Business.

Jacobs bekleedt de post van president-commissaris bij onder meer Shell, VNU en Imtech. Bij SBM Offshore, Buhrmann en ING is hij `gewoon' commissaris. Het blad schrijft op zijn website dat Jacobs bij Shell verantwoordelijk was voor de crisis rond de geflatteerde energiereserves en nu bij VNU voor het strategisch debacle en de dreigende opsplitsing door aandeelhouders.

Vorig jaar stond oud-topman Van Lede van Akzo Nobel (onder meer president-commissaris bij Heineken en commissaris bij Akzo Nobel en Philips) op de eerste plaats. Hij staat nu tweede. Shell-bestuursvoorzitter Van der Veer (vorig jaar nummer veertien) staat op de derde plek van machtige toezichthouders.

FEM Business heeft bij de samenstelling van de lijst onder andere gekeken naar de omzet van de ondernemingen, de marktkapitalisatie en het aantal werknemers.