Iraanse president blijft bij aanval op Israël

Toegejuicht door tienduizenden betogers heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad gisteren in Teheran verklaard vast te houden aan zijn internationaal scherp veroordeelde uitspraak van woensdag dat Israël van de kaart moet worden gevaagd. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeelde zijn woorden gisteravond in een verklaring van de voorzitter.

In Teheran en andere Iraanse steden waren gisteren massademonstraties georganiseerd ter gelegenheid van Al-Quds – Jeruzalem – dag waaraan in totaal honderdduizenden mensen deelnamen. Ahmadinejad, een neoconservatief die afgelopen zomer als president werd gekozen. voegde zich korte tijd bij de demonstranten en zei tegen het officiële persbureau IRNA dat ,,mijn woorden de woorden van de Iraanse natie'' zijn. ,,Westerlingen staat het vrij commentaar te leveren, maar hun reacties zijn ongeldig.'' ,,Ze denken dat dat ze de de absolute heersers van de wereld zijn'', voegde hij eraan toe.

Betogers droegen de – bij dit soort gelegenheden traditionele – leuzen mee: `Dood aan Amerika, dood aan Israël'. Sommigen schreeuwden: ,,Israël nadert zijn dood'' en droegen witte gewaden om hun bereidheid te tonen voor de zaak van de Palestijnen te sterven. Aan het slot van de betogingen werd een resolutie voorgelezen die steun uitsprak voor ,,het standpunt dat is vertolkt door de president dat het zionistische regime moet worden weggevaagd''.

Ex-president Akbar Rafsanjani, nog steeds een invloedrijke leider, probeerde tegelijk in zijn toespraak tot het vrijdaggebed in Teheran enig tegenwicht te geven. Hij suggereerde dat Israëliërs en Palestijnen een referendum houden om hun toekomstige relaties te bepalen. De Iraanse ambassade in Moskou liet weten dat de president ,,niet de bedoeling had gehad in scherpe termen te spreken'' en ,,niet op een conflict uit was''. Rusland, dat een belangrijke strategische bondgenoot van Iran is, met name in Teherans controverse met het Westen over zijn nucleaire ambities, had zeer scherpe kritiek op Ahmadinejad geuit.

Israël maakte gisteren bekend te zullen vragen om een spoedzitting van de Veiligheidsraad naar aanleiding van Ahmadinejads uitspraak. Eerder had premier Sharon de Verenigde Naties opgeroepen Iran als lid van de volkerenorganisatie te schrappen. Het Handvest van de VN voorziet onder bepaalde omstandigheden in uitzetting van een lid, maar er is geen enkel precedent. De Veiligheidsraad zou allereerst een aanbeveling daartoe moeten doen, waarna de Algemene Vergadering het bewuste lid zou moeten royeren. Het is niet duidelijk of dit met een simpele of tweederden meerderheid dient te gebeuren.