Internet Voorkeur

Energierekening. De hoge olieprijs heeft gevolgen voor de stookkosten van Nederlandse huishoudens. Zo heeft het energieconcern Nuon op zijn website een schatting gegeven van de gestegen kosten van een gemiddeld huishouden: die gaan komend jaar 135 euro omhoog op basis van de voorlopige tarieven van 2006. Volgens Nuon komt de energienota volgend jaar voor een gemiddeld huishouden uit op 2.047 euro tegen een rekening van 1.892 euro dit jaar.

Op zijn website geeft Nuon een groot aantal tips waarmee huishoudens energie kunnen besparen – tot wel 20 procent van het verbruik. De eenvoudigste tip is het volledig uitzetten in plaats van op de standby-stand van stroomgebruikers als televisie, koffiezetapparaten en opladers voor mobiele telefoons.

Overigens is er maar op een deel van de rekening te besparen, aangezien de rekening is opgebouwd uit kosten voor levering, netbeheer, belasting en BTW. Nuon gaat uit van een gemiddeld verbruik van 3.500 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 1.820 kubieke meter gas. Volgens Nuon bestaat een de rekening van 2.047 euro voor de helft uit energie: 1.006 euro.