Homemade tofu

Goed nieuws voor liefhebbers van tofu. Meerdere malen schreef ik op deze plaats dat dagverse tofu zoals die verkocht wordt in Chinese toko's in de grote steden van de Randstad zo heerlijk van smaak en textuur is. Jammer genoeg is het niet voor iedereen zo eenvoudig dagverse tofu te bemachtigen. Maar nu heb ik de oplossing.

Maak thuis zelf verse tofu met een pakje Japanse tofumix. Het wordt voor rond de 2 euro verkocht in goed gesorteerde Indische toko's door heel Nederland en natuurlijk in Chinese en Japanse voedingsmiddelen winkels. (Toko's en andere voedingsmiddelenwinkels kunnen het bestellen via www.yama.nl).

Met tofumix is verse tofu net zo eenvoudig te maken als soep uit een pakje. Je roert de tofumix door een afgepaste hoeveelheid koud water, brengt het aan de kook, voegt het bijgevoegde stremselpoeder (GDL) toe en na 20 minuten heb je een schitterend blok van ruim een pond zijdezachte tofu – de zachtste kwaliteit die er is. Die is zo delicaat van smaak en textuur dat Chinezen deze tofu vaak als nagerecht eten met verse vruchtjes, vruchtensiroop, honing of gepelde noten. De verse tofu kan heel goed meerdere dagen op een koele plaats worden bewaard, zolang hij maar bedekt is door een ruime hoeveelheid fris water om uitdrogen te voorkomen. Maak eens een lekker soepje met deze tofu.

Bereiding: Snijd het stuk verse rauwe tofu in grote dobbelstenen. Verwijder de stelen van de spinazie en snijd het blad in brede repen. Snijd de gemberwortel en knoflook tezamen tot een fijn mengsel. Verhit de olie in een wok en fruit daarin al roerend gemberwortel en knoflook tot hun geur loskomt. Voeg 1 liter warm water toe en verkruimel de bouillonblokjes boven de wok. Breng aan de kook, voeg de dobbelstenen tofu toe en laat ze 10 minuten heel zachtjes koken in de geurige bouillon.

Voeg even voor het einde de spinazie toe. Breng de soep op smaak met sojasaus, eventueel nog wat zout en maal er wat zwarte peper over. Serveer de soep in grote, wijde Chinese kommen.

    • Florine Boucher