Hof kapittelt Griekenland

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft de Griekse regering veroordeeld vanwege de onderdrukking van de `Macedonische minderheid' in het noordoosten van het land. Aanleding vormde een incident uit 1995. In de stad Florina werd toen het kantoor van de Regenboogpartij, die zich inzet voor minderheden, vernield. Een congres over de Macedonische minderheid werd onmogelijk gemaakt.

In het verleden is Griekenland herhaaldelijk veroordeeld wegens het beknotten van de rechten van religieuze minderheden. Regelmatig leidde dat tot felle discussies en grote koppen in kranten. Maar opvallend aan de uitspraak van deze week is, dat die vrijwel geen aandacht kreeg in de Griekse media. De veroordeling door het Straatsburgse Hof haalde slechts één grote krant in Griekenland. En er was één tv-zender die erover berichtte. Ook onder de bevolking leven dit soort onderwerpen nauwelijks.

Eerder dit jaar bleek dat ook al bij vernietigende rapporten van Amnesty International. Het ene ging over de slechte belandeling van Roma in het land, het andere over asielzoekers. Aanvankelijk waren de Grieken nog wel geïnteresseerd in het lot van de buitenlanders uit Azië en Afrika die op Griekse eilanden `aanspoelden'. Maar het onderwerp is geheel uit de Griekse media verdwenen. In de afgelopen dagen kwamen bijna honderdvijftig illegalen aan op Kreta. Het leverde slechts enkele regeltjes nieuws op in kranten, op een binnenpagina.

Een kritische rapport van de Commissie voor de Mensenrechten van de Raad van Europa afgelopen september, over de manier waarop in Athene uitgeprocedeerde illegalen worden vastgehouden – in veel te kleine ruimtes, zonder daglicht en zonder medische begeleiding – is veel Grieken ontgaan, omdat er nauwelijks over is geschreven.

Typerend zijn recente persconferenties, bij de opening van het politieke seizoen, van premier Kostas Karamanlis en van oppisitieleider Jorgos Papandreou. Beiden kregen in ruim anderhalf uur meer vele tientallen vragen op zich afgevuurd. Geen enkele vraag ging over de problemen van de buitenlanders, geen enkele vraag over mensenrechten.

    • F.G. van Hasselt