Goeiige comapatiënt

De man ligt al vier jaar in coma, maar eigenlijk bevalt hem dat uitstekend. Zo leuk was zijn leven niet. ,,Van m'n leven hebben anderen een puinhoop gemaakt'', zegt hij, ,,maar van m'n coma kunnen ze dat niet''. En dan begint hij te vertellen wat hem allemaal is overkomen – en wat er net niet lukte. In zwemsportjargon: ,,bijna brons''. Bijna, maar net niet.

Rik Hoogendoorn, die jarenlang met Bruun Kuijt het duo Echte Mannen vormde en vorig jaar een zijn eerste solo speelde, verschijnt nu als bondscoach van het nationale meisjeszwemteam. Althans: dat had de man die nu in coma ligt, zo graag willen worden. Tot er toch weer iets tussen kwam. De domme pech van een sneue man.

De bondscoach houdt het midden tussen een monoloog en een conference met een paar rake, tragikomische grappen. In een decor van lichtblauwe zwembadtegels met een scherm waarop we de patiënt in bed zien, kijkt de man terug. De verzaligde staat waarin hij verkeert duurt niet lang: Hoogendoorn speelt ook even de vrouw die elke middag op ziekenbezoek komt en dan opeens aankondigt dat er is besloten om de man een spuitje te geven.

Tegen het eind staat het verhaal minder onder spanning – dan hebben Hoogendoorn en co-auteur Rob Bloemkolk bijna al hun troeven uitgespeeld. Wat blijft, is Hoogendoorns precieze spel – en die goeierik naar wie nu eindelijk eens wordt geluisterd.

Voorstelling: De bondscoach, door Rik Hoogendoorn. Gezien: 27/10 in Zaantheater, Zaandam. Tournee t/m 25/2. Inl. (020)6718298 of www.finkers.nl

    • Henk van Gelder