Formule 1?

Banden wisselen mag volgend seizoen weer in de Formule 1; de kwalificatie wordt een afvalrace. Een goede regelwijziging of lijdt de herkenbaarheid van de F1 onder te veel veranderingen?

Christijan Albers, Nederlandse F1-coureur, reed afgelopen seizoen voor renstal Minardi: ,,Het was toch saai: zonder banden wisselen tijdens de race. Jammer dat ze die regel afgeschaft hadden, want ik ben er voorstander van. Racen in de Formule 1 blijft een teamsport. Als kijker wil je af en toe een gevecht tussen teams zien bij een pitstop. Niet alleen tanken, ook banden wisselen. Dan gebeurt er ook wat. Bovendien wordt het minder gevaarlijk voor de coureurs. De kwalificatie van afgelopen seizoen (elke coureur reed alleen rondjes tegen de klok, red.) vond ik leuk. Iedere coureur kreeg zo publiciteit. Maar in de nieuwe opzet (afvalrace waarna tien snelste auto's om pole position strijden, red.) ziet het publiek ook tijdens de kwalificatie een race. Wat de regels betreft: de Formule 1 heeft dingen moeten veranderen. Voor coureurs gaat het nooit hard genoeg, maar je moet een limiet stellen aan de snelheden. Op een gegeven moment kan je lichaam het niet meer aan.''

Gijs van Lennep, F1-coureur in de jaren zeventig: ,,Probleem met alle veranderingen is dat de Formule 1 twee dingen tegelijk wil. Men wil enerzijds innovatie van auto's en motoren: het mooiste en het beste. Anderzijds wil men dat er langzamer gereden wordt. Qua snelheid moet de F1 er natuurlijk wel bovenuit blijven steken. Een afvalrace tijdens de kwalificatie is een goed idee. Als ze maar met zo min mogelijk benzine rijden. Hard rijden is spannender voor het publiek. Het opnieuw invoeren van het banden wisselen maakt de race leuker. Op half versleten banden de race uitrijden is niks. En met het banden wisselen krijg je weer concurrentie tussen teams tijdens de pitstop.''

Frank van den Wall Bake, sportmarketingconsultant: ,,Over het algemeen zijn veel veranderingen niet echt goed voor het imago van een sport. Je moet zo min mogelijk sleutelen aan de basisregels. Duidelijkheid voor sporters en publiek is een groot goed. Maar deze wijzigingen zijn goed voor de Formule 1. Banden wisselen tijdens de race zorgt voor een wedstrijd op zich in de pit en vergroot de charme van de sport. De kwalificatieopzet van afgelopen seizoen was een wangedrocht. Het was niet spannend. Het publiek ziet niet dat de ene auto harder rijdt dan de andere. In het nieuwe systeem rijden de coureurs gelijktijdig waardoor je bovendien niet meer te maken hebt met wisselende weersomstandigheden. Je moet voorzichtig zijn met aanpassingen van de regels, maar je moet als sport wel met je tijd meegaan.''

Jurgen van den Goorbergh, motorcoureur: ,,Te veel veranderingen zijn niet goed voor de herkenbaarheid van de autosport. In de motorsport hanteert de Moto GP klasse al jaren hetzelfde systeem, met een vast schema voor de kwalificatietrainingen. Dan weet het publiek waar het aan toe is. De kwalificatie in de Formule 1 boeide me het afgelopen seizoen niet. Het duurt te lang en het is saaie televisie omdat je maar naar één wagen zit te kijken. Met een afvalrace tijdens de kwalificatie krijg je meer spektakel. Goed is dat er weer van banden gewisseld mag worden. Dat maakt de race spectaculairder en is veiliger voor de coureurs. Dit jaar waren er veel ongelukken door versleten of lekke banden.''

Jan Lammers, voormalig F1-coureur: ,,Het klinkt heel fris. Een afvalrace tijdens de kwalificatie zorgt voor een opbouwende spanning. Banden wisselen is sowieso leuk. Dan kunnen de monteurs hun individuele kwaliteiten laten zien en hebben ze tijdens de race ook hun `moment of glory'. De Formule 1 moet gewoon dingen veranderen. Dat is essentieel, gelet op de concurrentie in andere klassen als het gaat om entertainment. De F1 mag best wat spannender worden. Maar je moet niet te veel willen veranderen. Het mooie van de Formule 1 was altijd het ontoegankelijke voor coureurs en de magie ervan. Slechte ontwikkeling dat iedereen met een F1-auto mee mag rijden. Allemaal een kwestie van geld. Als je F1-rechten zomaar gaat verkopen, verdwijnt een stukje magie.''

    • Pieter de Vries