Fitzgerald soeverein, excentriek

Speciaal aanklager Patrick Fitzgerald staat te boek als een degelijke en vastberaden `crimefighter'.

Soeverein en met gevoel voor detail presenteerde aanklager Patrick Fitzgerald (44) gisteren zijn strafzaak tegen Lewis `Scooter' Libby, een topadviseur van het Witte Huis. Geen van de tientallen camera's die op hem gericht stonden leken hem te ontregelen. Geen onderdeel van de strafzaak die hij toelichtte bracht ook maar de minste aarzeling bij hem teweeg.

Officieel is Fitzgerald voornamelijk belast met de strijd tegen de zware georganiseerde misdaad in Chicago. Eerder deed hij soortgelijk werk in New York. Daar stelde hij als eerste Amerikaanse aanklager Osama Bin Laden in staat van beschuldiging voor zijn aandeel in aanslagen op Amerikaanse ambassades in enkele Afrikaanse landen in 1998. Sinds 2003 combineert hij zijn werk in Chicago met dat van speciale aanklager in `Plamegate'.

Fitzgerald geldt als een excentrieke man. Hij hecht zozeer aan zijn partijloosheid, dat hij zijn registratie als `onafhankelijk' kiezer in New York introk zodra zich een kandiaat als `onafhankelijke' registreerde.

Hij staat erom bekend dat hij in een strafzaak elk detail spontaan kan noemen (,,pagina 724, tweede alinea van onderen''), maar als vrijgezel moeite heeft zijn leven te ordenen. Zo was een vriend er ooit getuige van dat hij een portie lasagna na drie maanden in zijn magentron aantrof, inclusief schimmelculturen. Ook had hij problemen een poes te adopteren, omdat hij niet in staat was de poezencentrale te overtuigen van zijn zorgzame kwaliteiten.

Het onderzoek van Fitzgerald heeft zich in één opzicht onderscheiden van de meeste andere speciale aanklagers. Hij en zijn team waren nooit betrokken bij lekken naar de media; pas gisteren werd duidelijk dat Fitzgerald Libby al ruim twee jaar op de korrel heeft.

President Bush heeft Fitzgerald geprezen voor zijn ,,waardige'' manier van opereren. Een compliment dat kan terugslaan: het Witte Huis zal het moeilijk hebben, schatten waarnemers in, om de aanval op de aanklager te openen indien het voortgaande onderzoek de komende tijd dichterbij de politieke leiding van het land komt.