Eerst Turijn halen, dan sponsor zoeken

Postcode Loterij presenteerde zich gistermorgen in de Heerenveense ijstempel Thialf voor het laatst onder de huidige sponsornaam. De geldschieter houdt er na dit olympisch seizoen mee op. Maar geen coach, sprinter of allrounder van de schaatsploeg die er wakker van zegt te liggen. De voorbereiding staat in het teken van de Winterspelen in Turijn.

De algemene verwachting is dat coryfeeën als Erben Wennemars, Gianni Romme, Mark Tuitert en Marianne Timmer voor het post-olympische seizoen 2006-2007 zonder problemen een nieuwe sponsor zullen vinden. Schaatsen is hot in Nederland. De concurrerende sponsor TVM is nog lang niet uitgekeken op de wintersport en beloofde onlangs tot en met de Spelen van Vancouver in 2010 geld te zullen pompen in de ploeg van trainer Gerard Kemkers.

De afgelopen maanden hebben diverse potentiële sponsors van gedachten gewisseld met de leden van de stichting die op zoek zijn naar een opvolger van Postcode Loterij. Concrete gesprekken zijn er nog niet geweest. ,,Ik heb het gevoel dat het wel allemaal goed komt'', zegt trainer Jac Orie desgevraagd. Teammanager Marion Cocq: ,,Aanvankelijk was het doel vóór de seizoensstart al een sponsor te hebben gevonden, want dat geeft rust. Dat is niet gelukt. Nu hopen we zo snel mogelijk serieuze gesprekken met bedrijven te voeren.''

De meeste leden van de ploeg Postcode Loterij zijn wel wat gewend. Eind 2002 kon de noodlijdende sponsor SpaarSelect de rekeningen niet meer betalen, waardoor het voortbestaan van de gelijknamige schaatsploeg in gevaar kwam. Orie: ,,De huidige situatie is niet te vergelijken met de problemen destijds. Toen gebeurde het plotsklaps, terwijl het seizoen al was begonnen. Als we een hotel binnenliepen waar nog een rekening openstond, was het maar afwachten of we er konden overnachten.''

Orie heeft vertrouwen in zijn rijders, die zich dit seizoen richten op de olympische kwalificatiewedstrijden (eind december in Thialf) én de Winterspelen die in februari in Turijn plaatsvinden. De EK allround in Hamar (half januari), de WK sprint in Heerenveen (eind januari), de WK allround in Calgary (half maart) en de gehele wereldbekercyclus zijn voor de olympische medaillekandidaten van ondergeschikt belang. Komende maandag beginnen in Thialf de kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker.