Een boksfilm? Over een meisje?

Hij won 'm toch maar mooi. Clint. De Oscar. Of beter gezegd alle vier: voor beste film, beste regie, beste vrouwelijke hoofdrol en beste mannelijke bijrol. Nou ja, die laatste twee werden natuurlijk in ontvangst genomen door actrice Hilary Swank en acteerveteraan Morgan Freeman. Maar er was in de weken voor de uitreiking zoveel te doen geweest over het euthanasie-thema in de film, dat iedereen zich afvroeg of de `Academy' dat aan zou durven. Vooral toen Eastwood zelf nog zei dat het je ,,met een linkse hoek'' raakte. Dat was niet alleen een boksmetafoor, geheel in stijl met de film, maar ook een politieke. Wie had dat van die oude Dirty Harry gedacht?

Het scenario van Million Dollar Baby zwierf al een tijdje door Hollywood voordat Clint Eastwood met Hilary Swank in de hoofdrol het aandurfde. Actrices als Sandra Bullock en Ashley Judd waren ook al aan de film gekoppeld. Maar een boksfilm? Over een meisje? De tijd leek steeds maar niet rijp – ook niet voor scenarioschrijver Paul Haggis, die onlangs debuteerde als regisseur met Crash, dat racisme in de Amerikaanse samenleving onder de loep neemt.

Het verhaaltje is eenvoudig. Een teleurgestelde oudere bokstrainer neemt een meisje onder zijn hoede dat niets liever wil dan boksen. Hij doet dat niet zonder slag of stoot, maar aangespoord door een voormalige protégé van hem, die nadat zijn bokscarrière was afgelopen in de sportzaal is blijven rondhangen om wat klusjes te doen en niet aan lager wal te raken. Hij is het dan ook die Maggie (Swank) begrijpt als ze tegen Frank (Eastwood) zegt dat als hij haar niet wil trainen omdat ze een `girlie' is, ze net zo goed terug naar huis kan gaan, in een trailer wonen en een frituurpan kopen. Trash zijt gij en tot trash zult gij wederkeren.

Maar Million Dollar Baby is natuurlijk een film over de Amerikaanse droom, die Maggie kansen geeft. En ze dan weer hardhandig afneemt. En over een ander oeroud Amerikaans thema, iets wat je eigenrichting moet noemen. En daar is Eastwood natuurlijk het ultieme symbool van. Maar de beslissingen die hij in Million Dollar Baby moet nemen raken niet alleen aan wereldlijke, maar ook aan goddelijke wetten en dan heb je Amerika al snel op z'n achterste benen. Kort komt dat allemaal in de orde in de obligate interviews en achtergrondfilmpjes op de dvd, die een `special edition' heet omdat de extra's op een bonus disc zijn geplaatst. Er is ook nog een voor Nederlands trots leuk filmpje over bokster Lucia Rijker, die in de film meespeelde en als trainster van Hilary Swank dienst deed.

Million Dollar Baby

Film:****

Extra's:**

    • Dana Linssen