Economie VS groeit harder dan verwacht

De Amerikaanse economie is het afgelopen kwartaal harder gegroeid dan verwacht. Door uitgaven van consumenten en de overheid is de economie tot 3,8 procent op jaarbasis toegenomen.

In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg die groei op jaarbasis 3,3 procent. De cijfers zijn gisteren in Washington bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van Handel. Ze worden gezien als teken dat de economie de verwoestingen van de orkanen Katrina en Rita en de daarop volgende hoge energieprijzen kon weerstaan. Door de orkanen zijn tot nu toe 502.000 banen verloren gegaan.

De Amerikaanse economie is nu tien kwartalen op rij harder gegroeid dan 3 procent. Dat is de langste opeenvolgende periode van dergelijke groei sinds maart 1986 en de beste prestatie van de zeven grootste geïndustrialiseerde landen. Van deze landen wisten alleen de economieën van Japan en Canada het afgelopen jaar harder te groeien dan 2 procent. In Nederland bedraagt de groei dit jaar naar verwachting 1 procent, zo zei minister Zalm van Financiën afgelopen week.

In de VS werd de groei de afgelopen drie maanden veroorzaakt door met name consumentenbestedingen. De aankoop van auto's steeg, geholpen door Amerikaanse autobedrijven als GM en Ford die ongekende kortingen gaven om de concurrentie met Aziatische fabrikanten aan te kunnen.

Ook de aankoop van meubels en huishoudelijke apparatuur was hoger, veroorzaakt door een levendige huizenmarkt. Omdat veel slachtoffers van de orkanen Katrina en Rita die de zuidelijk staten teisterden nieuwe huizen moeten inrichten of hun beschadigde huizen moeten herstellen, wordt voor het lopende kwartaal verwacht dat deze bestedingen aanhouden.

Uit de rapportage van het ministerie van Handel blijkt dat de kerninflatie – exclusief voedsel en energie – gedaald is. Maar volgens de methode van de Amerikaanse centrale bankier Greenspan zijn de prijzen gestegen met 1,3 procent. In het tweede kwartaal was de inflatie nog 1,7 procent. De prijzen stegen sinds het tweede kwartaal van 2003 niet zo langzaam.

De centrale banken, de Federal Reserve (Fed), hebben de rentevoet sinds halverwege 2004 elf keer met kleine stapjes verhoogd om de inflatie te beteugelen. Aanstaande dinsdag komt de Fed weer bij elkaar. Economen verwachten een nieuwe renteverhoging.

De overheid heeft ook bekendgemaakt dat de kosten van werknemers voor bedrijven het derde kwartaal met 0,8 zijn gestegen. De oorzaak daarvan zijn gestegen lonen.

Dit jaar zijn de kosten van werknemers met 3,1 procent gestegen, het laagste percentage van de afgelopen zes jaar. Lonen zijn de laatste twaalf maanden met 2,3 procent gestegen, het laagste percentage sinds de cijfers worden bijgehouden.