De Haest & De Graaf Test:GOLF

Mickelle Haest (links) en Greetje de Graaff testen voortaan elke maand een trend in Leven &cetera.

Deze week: golf, de sport die al door een kwart miljoen Nederlanders beoefend wordt. En dat aantal groeit. Bovendien zijn er populaire golfvarianten, die ook onderworpen worden aan de Haest & De Graaff test

1 KLASSIEK GOLF: HAAGSCH IN WASSENAAR

Zonder golfvaardigheidsbewijs (GVB) ben je nergens, mag je geen echte golfbaan op. Haest en De Graaff hebben dus golfles nodig en kiezen niet voor de eerste de beste club. Wij staan op het oefen-court van de Koninklijke Haagsche Golf en Country Club in Wassenaar. Jaloers kijken we naar de golfers die het glooiend groene duinlandschap van de oudste golfclub bespelen. Zij mogen op echt gras. Wij moeten op kunstgras oefenen. We slikken onze volgende teleurstelling weg: het is niet A-professional Eduard – blonde lok boven roze polo – die tot onze beschikking staat. Onze leraar is de blozende stagiair Gary met Barry Stevens-accent.

De plastic grasmat van de golfschool ligt als een uitkijkpunt bovenaan een diepe duinvallei, onder ons ligt het echte gras. Discipline is vereist. Gary maant ons vanaf de eerste seconde de juiste positie in te nemen. Keurig volgen we zijn demonstratie van de verschillende golfstokken – clubs. Wis- en natuurkundig inzicht is, volgens onze leraar, vereist bij het bepalen en gebruiken van de juiste golfstok. Club nummer 9 heeft een hogere parabool en schiet de bal minder ver dan nummer 3, de aluminium wood schiet het verst van allemaal en de putter wordt gebruikt voor het laatste stukje. De Graaff haakt af bij deze overdosis theorie. Haest gedraagt zich als het beste meisje van de klas en is het lievelingetje van de meester.

De grip hebben we vrij snel door. Zelfs de linkshandigheid van De Graaff blijkt geen handicap. Als we uiteindelijk zelf aan slag zijn, draait alles om concentratie. De diverse lichaamsdelen moeten in de juiste hoek van 90 dan wel 30 graden gedraaid. De curves die ons lichaam maakt, zijn van absolute invloed op de curves van de bal. Vanaf ons plastic afslagpunt slaan we richting vallei. Ons balletje raakt zowaar het échte gras. Haest haalt direct de tweehonderd meter en gilt enthousiast. Daarmee is ze de bewondering van Gary kwijt. ,,Zachtjes!'' maant hij: ,,We zijn hier wel op de Haagsche Golfclub.''

De Graaff krijgt nu alle aandacht. Haar heupen blijken inmiddels te draaien zoals het hoort. ,,Jij krijgt een geweldige back-swing.'' We hebben talent. Trots rekenen we onze eerste les af. Onze stralende lach verdwijnt als Gary vertelt dat golf een sport is die iedereen kan. Desondanks zullen we het echte gras van de Koninklijke Haagsche nooit bereiken. Met zijn achthonderd euro contributie behoort deze baan tot de goedkopere van Nederland. Dat is niet het probleem. Het zit hem hier vooral in de voorwaarde dat je binnen een straal van vijf kilometer rond de baan een huis moet bezitten.

OORDEEL

Klassiek golf:*

In twee woorden: Overgereguleerd stijf

Meer info: www.ngf.nl

2 URBAN GOLF: STAD IS GOLFBAAN

Haest en De Graaff zagen het Tiger Woods al een keer doen vanaf een wolkenkrabber. Ook wij willen een ultiem afslagpunt in de stad. Ons balletje gaat de hoogte in vanaf de eretribune van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het raakt het heilige gras. Vanaf het middelpunt van het veld banen wij ons easy going een weg richting stad langs springbokken, dug-outs en sintelbaan.

Pioniers John en Erik leiden ons de wereld in van Urban Golf, waar de stad de golfbaan is. Urban Golf is geboren uit onvrede met het klassieke golf. Golfen is cool, maar op de echte baan zijn de regels niet te harden. Niet op de grasmat zitten, niet toejuichen, niet met z'n tweeën een golftas delen, niet de baan op zonder diploma. En dan hebben we het nog niet eens over geld en de dresscode. Onze Urban Golfers willen iederéén aan het golfen brengen. De straat is van ons allemaal.

De Graaff aan bal. John legt een plastic grasmatje – grastapijt gekocht bij het tuincentrum – op de stoeptegels. Bij Urban Golf zijn de holes vervangen door targets (doelen) zoals bushokjes, vuilnisbakken of reclameborden. Ons eerstvolgende target is het beeld van Prometheus op het plein voor het stadion. Het komt niet nauw, met een clublengte afstand hebben we ons doel al bereikt. De Graaff wordt uitbundig toegejuicht hoewel het plastic matje mee de lucht in gaat. Geen etiquette. Er zijn maar twee regels: safety first en wees relaxed. Geen mensen hinderen dus.

De stad ligt aan onze voeten. Het enige obstakel is oom agent. Hij kan je erop aanspreken, maar je niet de cel ingooien. Haest slaat – target parkeermeter – haar balletje gaat de lucht in. Dat is al heel knap, zo eenvoudig is het niet om vanaf de hobbelige stoeptegels een mooie curve te bereiken. Ze raakt tot haar grote schrik een kaalhoofdige passant. Geen knock-out, maar slechts een geïrriteerde slaande beweging als was het een vlieg. De speciale balletjes zijn zacht en kunnen geen schade aanrichten.

We volgen John en Erik naar al hun coolste plekken: het dak van de parkeergarage, het bouwterrein en een staaltje industrie. Totdat wij een aantrekkelijk nieuw target spotten. Drie keer en het balletje suist al naar binnen. Met onze clubs achteloos in de hand trekken we ons target uit de muur: een kroketje.

OORDEEL

Urban golf:*****

In twee woorden: Relaxed avontuur

Meer info: www.urbangolf.nl

3 BOERENGOLF: KOE RAKEN IS STRAFPUNT

Boerin Elly van der Geest brengt ons – met de air van een volleerd reisleidster – op blijmoedige toon de beginselen van het boerengolf bij. We zitten op haar boerenerf in Warmond aan een picknicktafel tussen pompoenen, kaplaarzen en klompen. De golfcourse is een hoogpollige grasweide, doorsneden met sloten vol kroos. Loom grazen vijfenveertig melkkoeien op de baan. De regels zijn simpel: met zo min mogelijk slagen de vijftien holes afleggen. Een koe raken kost je een strafslag, zo ook een bal in de sloot.

We rijden onze trolley de baan op. De kruiwagen van het merk Matador is gevuld met golfattributen. Twee gekleurde bezemstelen met klompenvoet – de golfclubs. Twee mini-voetballen. Een stok voor de te water geraakte ballen en een plastic handschoentje voor ter koeienvlaai geraakte ballen. Het operatiehandschoentje doet ons het ergste vrezen. Flatsj, flop, flatsj. Het is nog moeilijker om een koeienvlaai te ontwijken dan een hole te bereiken. We zijn blij met onze kniehoge kaplaarzen. De Graaff stuit op een groot obstakel. Een koe ligt uitgebreid te herkauwen pal voor de eerste hole – een kuil met een oranje fietsvlaggetje. Haest treedt de koe koelbloedig tegemoet. Eén woord volstaat. Wat wil je ook met zo'n golfclub in je hand. Het is druk op de baan. Groepjes recreanten doden hun middag door tegen de bal aan te slaan en dompelen zich onder in de meligheid van deze `sport'.

OORDEEL

Boerengolf: **

In twee woorden: Absolute meligheid

Meer info: www.boerengolf.nl

TEST UZELF: WIE SLAAT WELK BALLETJE? 132bca

Oplossing: A-1 (boerengolf); B-3 (klassiek golf); C-2 (urban golf)