De Geus: geen druk op keuringsartsen

Minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) ontkent dat keuringsartsen en arbeidsdeskundigen van het UWV bij de herkeuring van WAO'ers onder druk worden gezet om kwantiteit boven kwaliteit te laten gaan. Hij reageert daarmee op een intern rapport van het UWV, dat een week geleden uitlekte, waarin de artsen klagen dat zij hun werk niet naar behoren kunnen doen. De directie van het uitkeringsinstuut UWV zou alleen geïnteresseerd zijn in aantallen en niet in de kwaliteit van de herkeuringen.

Tweede-Kamerlid Bussemaker (PvdA) had woensdag gevraagd om een schriftelijke reactie van De Geus op het rapport. Zij wil volgende week een spoeddebat met hem over de herkeuringen en de situatie bij het UWV.

De bewindsman kondigt in een brief aan dat hij volgend jaar 87 miljoen euro extra beschikbaar stelt aan het UWV om de eenmalige herkeuring van 325.000 WAOers uit te voeren. Het uitkeringsinstituut heeft daarbij een forse achterstand opgelopen. Op 1 juli waren er pas 55.000 mensen herkeurd, terwijl de operatie medio 2006 zou moeten worden afgerond. Vorige maand al zei De Geus dat het uitkeringsinstuut een jaar uitstel krijgt. Nu stelt hij ook extra middelen beschikbaar waarmee het UWV extra keuringspersoneel kan aantrekken.

De Geus ontkende gisteren, tijdens een persconferentie waarin hij zijn brief toelichtte, dat de keuringsartsen en arbeidsdeskundigen zouden worden gedwongen WAO'ers goed te keuren. ,,Het is niet waar dat er wordt gestuurd op uitkomsten van beoordelingen.'' Wel erkent hij dat de verhouding tussen het keuringspersoneel en het management gespannen is.