Damian `Jr. Gong' Marley:

De zonen van Bob Marley worstelen al jaren met de muzikale erfenis van hun vader. Zo maakten ze eind jaren negentig een album waarop hun vader postuum samenwerkte met rappers, in een poging een nieuwe generatie fans aan te boren. Met dit nieuwe album van Damian Marley doen de zonen (Damian werkte samen met zijn producerende broer Stephen) eindelijk een flinke stap vooruit zónder het oeuvre van hun vader in de uitverkoop te gooien. Diens muziek klinkt in alles terug, maar wordt met invloeden uit hiphop en dancehall opnieuw geïnterpreteerd. Anders dan broers Ziggy en Stephen doet Damian niet zijn best om als vader Bob te klinken; hij vertrouwt op zijn eigen rafelige stemgeluid en wisselt zijn zang voortdurend af met raps. De hiphop en r&b-producties klinken wat generiek, maar zolang de zonen van Bob op hun eigen muzikale terrein blijven, maken ze hun status als reggae-kroonprinsen zomaar een beetje waar.

Welcome To Jamrock

(Tuff Gong/Universal)***

    • Saul van Stapele