Bonden: staking bij Pernis nagenoeg onafwendbaar

Een staking bij de raffinaderijen van Shell in Pernis en Moerdijk op maandag is volgens vakbond CNV vrijwel onafwendbaar geworden. Shell heeft vrijdag de eisen van vakbonden in een conflict over de pensioenregelingen van werknemers afgewezen. Beide partijen zeiden gisteren dat er dit weekeinde geen onderhandelingen meer zullen worden gevoerd.

De bonden zullen, als er niets verandert, maandagmiddag beginnen met het stilleggen van het raffinageproces, na een demonstratie bij het kantoor van Shell in Pernis. Het zou daarmee de eerste staking bij Shell zijn sinds 1979.

Vakbond VHP Shell/De Unie, die het hoger personeel verenigt, heeft zijn leden opgeroepen deel te nemen aan de demonstratie, maar wil niet zo ver gaan ook tot staking aan te sporen. ,,Maar als leidinggevenden zijn onze leden verantwoordelijk voor de productie, en zij sympathiseren met het doel van de staking, dus dan is wel duidelijk hoe dat zal lopen'', zegt bestuurder A. van der Molen.

Shell waarschuwde gisteren de bonden dat eventuele acties verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor het bedrijf en derden. Maar volgens de bonden valt de schade van een staking bij Pernis mee. ,,Het zal dagen duren voordat de raffinage ook daadwerkelijk is gestopt'', zegt bestuurder E.J. van de Mheen van CNV Chemie. Volgens hem zal een staking geen gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van brandstof of de prijzen van de benzine. Hij verwijst naar een grote storing bij Pernis in juli van dit jaar. De raffinaderij sloot toen meteen, en de gevolgen hielden vier weken aan. ,,Maar de benzine werd er geen cent duurder van'', zegt Van de Mheen.

Het conflict tussen het energieconcern en de bonden gaat over de versobering van de pensioenregeling. Shell wil de pensioenleeftijd verhogen van 60 naar 65 jaar. Ook moeten werknemers in de nieuwe regeling zelf 2 procent pensioenpremie gaan betalen. Werknemers met een jaarinkomen tot 60.000 euro betalen nu geen premie. Voor werknemers die al bij Shell in dienst zijn komt er een overgangsregeling, maar die vinden de bonden niet ruim genoeg.

Volgens de gezamenlijk optrekkende bonden is het pensioenfonds ,,kerngezond'' en is de wijziging een bezuiniging. ,,Dit levert 40 miljoen euro per jaar op. Voor dergelijke bezuinigingen is geen plaats, gezien de miljardenwinsten van Shell'', zegt Van der Molen van VHP Shell/De Unie.

De bonden eisen dat er niets verandert voor de 11.000 werknemers die nu onder de pensioenregeling vallen. Shell, dat erkent dat het fonds gezond is, liet gisteren weten niet op de eis in te kunnen gaan. De aanpassingen zijn volgens het bedrijf nodig om het fonds ook in de toekomst gezond te houden. De komende jaren zullen veel mensen uitstromen, en er minder jongeren bijkomen.