Betalingsgemak of zelf arts kiezen

Hier een vraag over de restitutiepolis. Ik kan nog niet overzien wat deze inhoudt: een vrije artsenkeuze? Zelf eerst betalen? De informatie van de overheid lijkt voortdurend te gaan over de zorgtoeslag. Kunt u de ins en outs van de restitutiepolis eens behandelen?

(Corrie Kuiper)

Mensen kunnen volgend jaar kiezen of ze een restitutie- of een naturapolis willen. De laatste is vergelijkbaar met de ziekenfondspolis nu: de arts of het ziekenhuis regelt de betaling buiten u om.

U krijgt de zorg waar u volgens uw zorgverzekeraar recht op heeft.

Bij een restitutiepolis krijgt u de vergóeding waar u volgens uw verzekeraar recht op heeft. Dat betekent dat u de rekening van uw arts thuis gestuurd krijgt. Die stuurt u naar uw verzekeraar. Dan wordt die vergoed. Of u betaalt de arts eerst, en de verzekeraar u weer. Het lijkt slechts een administratieve keuze, maar er is meer.

Een restitutiepolis zal duurder zijn. Zorgverzekeraars willen graag goede contracten sluiten met artsen en instellingen. Daarvoor moeten ze onderhandelen. En hoe meer verzekerden ze naar een kliniek kunnen sturen, hoe goedkoper ze behandelingen kunnen inkopen. Mensen met een restitutiepakket kunnen ze niet sturen, die mogen zelf kiezen naar welke kliniek ze willen.

U kiest dus voor betalingsgemak of voor een vrije artsenkeuze. Maar in de praktijk zullen er ook mengvormen zijn: de ziekenhuiszorg wordt in natura geleverd, terwijl voor de huisartsenzorg restitutie geldt. En zo kan het ook zijn: dat een Zeeuwse verzekeraar in die regio een naturaverzekering aanbiedt en elders in het land verzekerden geld teruggeeft.

En voor de naturaverzekering geldt dat u best naar een andere arts kan dan uw verzekeraar heeft gecontracteerd, als u zelf bijbetaald. Zolang er een artsentekort is kunnen verzekeraars bovendien niet al te selectief contracteren.

De redactie beantwoordt vragen van lezers over het nieuwe zorgstelsel. Vragen per e-mail naar zorgstelsel@nrc.nl.

    • Esther Rosenberg