Ajax kan zich nu al richten op play-offs

Ajax mag blij zijn met de nieuwe competitieopzet. De play-offs aan het einde van het seizoen bieden de verbleekte topclub zelfs vanaf de huidige vijfde plaats nog hoop op deelname aan de voorronden van de Champions League. Rechtstreekse kwalificatie via de landstitel is na het troosteloze 0-0 gelijkspel tegen Heerenveen van gisteravond voorlopig buiten bereik. In tien duels leed Ajax dit seizoen al vijftien verliespunten. De achterstand op koploper PSV bedraagt zeven punten; met een wedstrijd meer gespeeld. RKC heeft zes verliespunten minder dan Ajax.

Trainer Danny Blind moet worden nagegeven dat hij ondanks de uitzichtloze situatie geen ontredderde indruk maakt. De oorzaak is voor hem duidelijk. Elke week steekt hij hetzelfde verhaal af. Ajax faalt in de afwerking bij gebrek aan een goede centrumspits. Dat euvel lijkt vrijwel onoplosbaar. Yannis Anastasiou, vorige week met twee treffers de gevierde man in de Champions League tegen FC Thun, mocht gisteren weer opdraven. Hij kon ook geen bres slaan in de Friese muur. Blind haalde zijn aankoop Markus Rosenberg niet eens als pinchhitter van de bank. Zo klein is kennelijk het vertrouwen in de Zweed.

Blind voelt met het uitblijven van goede prestaties de druk nog niet toenemen. Althans dat verkondigde hij gisteravond. ,,Druk is er altijd bij een club als Ajax'', zei de opvolger van Ronald Koeman. Het zal hem meer dan goed doen dat hij vanaf de tribunes nog luid wordt toegezongen, want ,,Danny is een echte Ajacied.'' Blind koopt er alleen niet zoveel voor. Als hem wordt gevraagd naar een oplossing om uit de huidige impasse te raken, klinkt er niet bepaald een verrassend antwoord. ,,We moeten keihard blijven werken en verzorgd voetbal spelen'', meent de geplaagde trainer.

Na het geploeter tegen het stug en zeer gedisciplineerd verdedigende Heerenveen had hij zijn spelers gecomplimenteerd met de inzet. ,,Normaal zeg ik nooit zoveel, over tactiek hoef je op dat moment in de kleedkamer niet te beginnen.'' Aan werklust ontbrak het Ajax inderdaad niet, aan geniale ingevingen en efficiency wel. In het eerste half uur ging de bal goed rond bij de technisch vaardige spelers van Ajax. Toen kreeg Anastasiou een paar kansen en mogelijkheden. Later zakte het tempo, verliep de opbouw te traag en kon Heerenveen steeds makkelijker op de been blijven.

Ajax miste de geschorste Wesley Sneijder die met zijn traptechniek een opening kan forceren. Op de flanken hadden Ryan Babel (links) en Steven Pienaar (rechts) moeite door de dubbele dekking te komen. Babel maakte soms een aardige actie, maar het schortte bij hem bijna altijd aan de voortzetting. Het valt ook niet mee als rechtsbenige linksbuiten effectief te handelen. Zijn watermerk – naar binnen draaien en de bal met rechts hard en laag schieten – is in Nederland nu wel bekend. Deze acties werden telkens simpel geblokt of gestopt door de uitstekende doelman Boy Waterman.

Het leek of verschillende spelers van Ajax faalangst hadden, wanneer ze op doel moesten schieten. Er werd nog wel eens te lang gewacht of net weer een beweging te veel gemaakt. Met name Nourdin Boukhari, de vervanger voor Sneijder als linkshalf, toonde dit gebrek aan koelbloedigheid.

Wat dat betreft straalde de spits van de tegenstander veel meer uit. Klaas-Jan Huntelaar etaleerde met zijn balbehandeling z'n grote talent en leed pas in de veertigste minuut voor het eerst balverlies. Het zal bondscoach Marco van Basten op de tribune van de Arena niet zijn ontgaan. Het Nederlands elftal gloort voor de 22-jarige speler, die afkomstig is van de jeugdopleiding van PSV. Hij mist misschien loopsnelheid, maar zijn handelingssnelheid blijkt dik in orde.

Onbegrijpelijk dat Ajax vorig seizoen Rosenberg prevaleerde boven deze toen betaalbare Huntelaar. Die had zich gisteravond nog meer onderscheiden, als hij de bal uit een voorzet van Lasse Nilsson niet naast het Amsterdamse doel zou hebben gekopt. Aan de andere kant faalden Nigel de Jong, Anastasiou en Zdenek Grygera ook met het hoofd. Waarmee de onmacht van Ajax voor het doel van de tegenstander nog eens werd geïllustreerd.

Ajax

0

Heerenveen

0

Schds: Van Hulten. Tsch: 47.364. Gele kaart: Maduro (Ajax), Bosvelt, Derveld (Heerenveen).

    • Erik Oudshoorn