Aftasten

,,We kijken niet ver vooruit'', zegt Jacky van Heist (33), grafisch ontwerpster. ,,Nog geen week'', beaamt Sander Huijzer (28), decorbouwer. Het is pas vijf weken `aan' en de verliefdheid is hevig. ,,Ik ben er moe van'', constateert Jacky. ,,We zijn elkaar nog aan het aftasten'', verklaart Sander de situatie. ,,Letterlijk en figuurlijk.'' Ze lachen besmuikt.

`Als jij ooit nog een relatie wilt hebben, dan moet je wel je best doen', sprak een vriend van Jacky haar onlangs streng toe. Jacky: ,,Ik had steeds vage jongens, die eigenlijk geen vriendin wilden.'' Jackys langste relatie `ooit' duurde anderhalf jaar. ,,Sander is de eerste in járen die mij zijn `vriendin' noemt.''

Jacky en Sander leerden elkaar begin dit jaar kennen via Martijn, een gemeenschappelijke vriend. Jacky: ,,Ik gaf een feestje en Martijn zei dat hij Sander zou meenemen. Waarom? Omdat hij graag naar feestjes bij mensen thuis ging.'' Jacky vond hem meteen een leuke jongen, maar kreeg geen hoogte van hem. ,,Hij is echt iemand die de kat uit de boom kijkt'', vindt Jacky.

Af en toe gingen ze – altijd met Martijn, en soms ook anderen erbij – stappen. Op een avond stuurt Jacky Sander een sms: `Hee, ik teveel biertjes. Jij leuk.' ,,Ik dacht dat hij verlegen was, en verwachtte niet dat hij initiatief zou nemen'', zegt Jacky. Maar Sander nodigde haar al snel uit om in Amsterdam naar Robodok te gaan, een `uit de krakersscene ontsproten, Cirque du Soleil-achtig festival met robots'. En dit keer zonder `chaperon' Martijn. Sander: ,,Ik vermoedde toen wel dat ze me leuk vond.''

Jacky: ,,De hele avond dacht ik: zouden we ooit nog gaan zoenen? Het was een beetje ongemakkelijk, omdat we elkaar nog nooit uitgebreid hadden gesproken.'' Pas bij terugkomst in Rotterdam was het raak. Het is nu erg `spannend', vinden ze beiden. ,,Omdat het nog zo nieuw is'', zegt Jacky.

,,Sander is lief'', heeft ze al ontdekt. ,,Hij heeft een zachte tandenborstel voor me gekocht, omdat ik zachte tandenborstels gebruik.''

Dit is het achtste portret uit een serie.

    • Ward Wijndelts
    • Ellie Uyttenbroek
    • Ari Versluis