Adviseur van Bush stapt op na aanklacht

Lewis Libby, naaste adviseur van de Amerikaanse president Bush en vice-president Cheney, is gisteren afgetreden. Hij is in staat van beschuldiging gesteld in een onderzoek naar het lekken van staatsgeheimen over de identiteit van een CIA-agente.

De zaak, Plamegate, draait om een gecoördineerde wraakactie van het Witte Huis tegen een ambassadeur die de grondslag voor de oorlog in Irak betwistte. De ambassadeur, Joseph Wilson, maakte na de oorlog in 2003 bekend dat het Witte Huis al ruim een jaar wist dat Saddam nooit had geprobeerd uranium in Niger te kopen. Voor de oorlog had president Bush gezegd dat Saddam dergelijke plannen had.

Wilson werd na zijn bekendmaking belasterd door het Witte Huis, waarbij de naam van zijn echtgenote Valerie Plame en haar functie als undercoveragent bij de CIA bekend werden gemaakt. Zij vreesde daarna voor haar leven.

In het onderzoek heeft speciale aanklager Patrick Fitzgerald vastgesteld dat Libby moedwillig valse verklaringen heeft afgelegd over zijn gesprekken met journalisten over Valery Plame. Hij zegt zeven bewijsstukken te hebben dat Libby hierover de FBI en de grand jury probeerde te misleiden. Hij legt Libby onder andere meineed en obstructie van een strafrechtelijk onderzoek ten laste. Libby kan hiervoor een gevangenisstraf van maximaal zeventien jaar krijgen.

Lewis `Scooter' Libby (55) was een centrale adviseur van de regering-Bush in de aanloop naar de oorlog in Irak. Hij schreef interne nota's over de massavernietingswapens die Saddam zou bezitten. Zijn officiële functies zijn stafchef van Cheney en adviseur inzake nationale veiligheid van Bush.

De strateeg van president Bush, Karl Rove, werd gisteren niet aangeklaagd. Wel zei Fitzgerald dat hij nog niet klaar is met zijn onderzoek. In het voorlopige onderzoek is gebleken dat Rove – ondanks eerdere ontkenningen – net als Libby gesprekken heeft gevoerd met journalisten over Plame.

President Bush en vice-president Cheney prezen Libby na zijn vertrek om zijn onvermoeibare inzet. Cheney zei ,,met grote spijt'' kennis te hebben genomen van Libby's aftocht en prees diens kwaliteiten.

PLAMEGATE: pagina 5