Aangebrande Gothics

Nu punkpop-groep Nou En uit Kampen bedreigd is vanuit het gothic-kamp, weten we meteen waarom vertegenwoordigers van die subcultuur zo vaak in het zwart lopen: ze zijn gewoon snel aangebrand. Toch vormen de goths ondanks de spreekwoordelijke in kledij, haardracht en make-up gestolde treurigheid waarschijnlijk best een aardig volkje, ongeveer zoals metal-fans onder woest leer, ruig spijkergoed en ongekapt haar doorgaans een dorstige, maar in-goede inborst verbergen.

Desondanks waren zekere extremistische elementen onder de goths wat minder gecharmeerd van `Gothic Meisje', een vlot liedje volgens de punkpopmal waarin Nou En op vriendelijke wijze de spot drijft met het gothic-volkje. Het nummer is al jaren oud en genereerde, zegt de groep, bij optredens op de regio zowaar zeldzame glimlachjes bij vertegenwoordigers van de bezongen doelgroep. Pas sinds het nummer op single uit is, en sinds de bijbehorende videoclip geregeld te zien is, regent het minder fijnzinnig verwoorde protesten in het gastenboek van de groep.

Toch is het clipje nauwelijk clichématiger dan de gemiddelde video van bands uit die kringen, waar het vaak draait om sprookjeslandschappen en wijd uitwaaierende sprookjesjurken – vaak wit, voor het contrast waarschijnlijk. In deze clip speelt de band simpelweg het liedje en af en toe fladderen er wat gothic-types door het beeld. Meisjes vooral, want die worden tenslotte bezongen in het liedje in kwestie. Toch zitten er een paar subversieve elementen in de clip. De ogen van de bandleden, die er overigens als frisgewassen punkpoppers uit zien, zijn spierwit met priemend zwarte pupillen erin, hetgeen er eerlijk gezegd een stuk enger uitziet dan de gemiddelde goth (ook wel `vleermuis' genoemd) met al zijn parafernalia.

In de vorm van ultrakorte flitsen zien we bovendien dat een van de bandleden niet de broek aanheeft maar een rok die op de enkels valt. Dat herinnert ons eraan dat die hele gothic-look eigenlijk de wraak van de dragers is op de reguliere mode. Sinds mensenheugenis zijn er wel een paar dwarse mode-ontwerpers die er alles aan doen om de man in de rok te krijgen. Maar de enigen bij wie dat gelukt is, buiten Schotten en andere meer of minder exotische culturen die zich van mode-overwegingen toch niks aantrekken, zijn de meer waaghalzige types in de gothic-scene.

Die kom je doorgaans tegen bij feesten, optredens en festivals van gothic-bands. De uitmonsteringen van de meest fantasievollen onder hen dwingen vaak bewondering af, en roepen de vraag op of zulke types er overdag ook zo uitzien – als ze bij daglicht überhaupt activiteiten ontwikkelen, buiten het volschelden van gastenboeken dan. En daarvoor is dit clipje toch eigenlijk te licht.

    • Jacob Haagsma