Verder verschenen

In Rood Kwik vertelt misdaaddebutant Alwin van Ee (Signature, 224 blz. €14,95) zijn eerste verhaal rond explosievenexpert Ruben Sender. De sympathieke roman speelt zich deels rond Utrecht en deels op Cuba af. Door een teveel aan speelsheid (`Hier is de man die even wil afrekenen') en – bij tijden Reviaanse – ironie lekt echter alle spanning weg.

Bij uitgeverij Elbertinck verscheen De Middelman (115 blz. €9,95), een geslaagd tussendoortje van Peter de Zwaan dat weleens een ommekeer in zijn oeuvre zou kunnen markeren. De Middelman speelt zich namelijk af op bestaande locaties en de gebruikelijke knoestige zwijgzaamheid van de personages is functioneler dan anders in deze even eigenzinnige, maar realistischer De Zwaan.

Ook Paul Goekens nieuwe boek De Orde verscheen bij een andere uitgeverij dan zijn eerdere werk (A.W. Bruna, 309 blz. €17,95). Hoofdrolspeler Alfonso Silva bleef. In dit nieuwe, moeizaam geschreven avontuur wordt hij geconfronteerd met terroristische aanslagen in Spanje. Is het extreem rechts dat imams vermoordt of is de modieuze Orde der Tempeliers werkelijk uit de dood herrezen?

    • Gert Jan de Vries