Veel rumoer in Italië om cabaret op tv

Op de publieke tv-zender Rai Uno mag kritiek worden geleverd op premier Berlusconi. Maar de mediamagnaat laat zijn eigen kranten terugslaan.

,,Kom Silvio, ik mag je graag. Een komiek die een politicus voor de gek houdt, wil hem helpen. En vanavond wil ik je echt helpen.'' Komiek Roberto Benigni, de nar van Italië en Oscarwinnaar met de film La vita è bella, opent op tv het vuur op de vorst Silvio Berlusconi.

,,Kom hier Silvio. Deze show is het Huis van de vrijheid. Hier kun je alles over Romano Prodi zeggen wat je wil. Maar als je wilt komen moet je je ontslag indienen.''

Voor de tweede keer in een week kijken bijna vijftien miljoen Italianen naar Rockpolitiek, de show van zanger Adriano Celentano (68) op de publieke zender Rai Uno. Celentano mag doen wat hij wil en biedt zichzelf en anderen de vrijheid om premier Silvio Berlusconi op de hak te nemen.

De eerste aflevering leidde tot groot tumult in politiek en pers. Celentano gaf een microfoon aan Michele Santoro, één van de drie programmamakers die zijn programma kwijt raakte na kritiek op Berlusconi. ,,Geef me mijn microfoon terug'', smeekte Santoro die zijn zetel in het Europarlement ervoor over heeft om terug te keren op de Italiaanse tv.

Nog meer indruk maken in Rockpolitiek de cijfers uit een onderzoek naar persvrijheid. ,,Italië staat op de 77ste plaats, ter hoogte van Mongolië'', zo citeert Celentano de Amerikaanse associatie Freedomhouse. De reden is dat Berlusconi commerciële televisiestations bezit en als regeringsleider de publieke televisie controleert.

,,Schande'' riepen regeringspartijen en de minister van communciatie Mario Landolfi. ,,Hier wordt cabaret gebruikt om politiek te bedrijven. Wie zit daar achter?'' Regeringspartij Alleanza Nazionale vroeg het afteden van de directeur van de RAI. En Berlusconi reageerde in de talkshow van de hem goedgezinde gastheer Bruna Vespa. ,,We hebben Adriano Celentano niet nodig om vlagen van vrijheid op de publieke televisie te brengen. Het is genoeg om elke dag de grappen van Serena Dandini en Sabina Guzzanti, Dario Vergassola en anderen op tv te zien, personen waar ik zo weinig mogelijk aan wil denken.''

Oppositieleider Romano Prodi: ,,Berlusconi presenteert opnieuw een zwarte lijst van personen die geschorst moeten worden.'' Berlusconi ontkent. ,,Men beschuldigt mij ervan dat ik zes televisienetten controleer, maar de waarheid kan iedereen met eigen ogen aanschouwen.''

Gisteravond, in de tweede aflevering van Rockpolitik, zong komiek Maurizio Crozza een lied met een opsomming van alle wetten van de regering Berlusconi die volgens hem niet deugen. Benigni dwong even later gastheer Celentano een excuusbrief aan Silvio Berlusconi te schrijven voor de eerste uitzending. ,,Wij bewonderen je, omdat er iets is in de regering dat niet functioneert, en dat ben jij lieve Silvio. Je hebt veel gedaan voor de Italianen, zoals bijvoorbeeld uh...?'' Vanmorgen staan de kranten opnieuw vol over Rockpolitiek. Libero, door Berlusconi gecontroleerd, pareert en noemt Celentano ,,een in goud uitbetaalde paladijn van de armen. Bravo Adriano, 1,4 miljoen euro voor vier uitzendingen.''. Benigni wordt in een spotprent afgebeeld als Pinocchio. Het uiteinde van zijn lange neus kromt zich in de vorm van een hamer en een sikkel. Aan zijn neus hangt Celentano, als aap vermomd eet hij een banaan.

    • Bas Mesters