Tourfavorieten doen stapje terug

Wielerliefhebbers weten vanaf nu waar ze hun vakantie in Frankrijk kunnen houden. De route van de Tour de France is gisteren bekendgemaakt. Een op maat gesneden traject voor én Jan Ullrich én voor Ivan Basso.

Goed nieuws voor Jan Ullrich, die Tour van 2006. ,,Twee lange tijdritten, wat softe bergetappes in de Pyreneeën en alleen serieuze beklimmingen in de Alpen. Maar die zijn in de derde week, en dan is Jan op zijn sterkst'', aldus Bjarne Riis, coach van Tour-favoriet Ivan Basso en oud-ploegleider van Ullrich.

Nee, juist goed nieuws voor Ivan Basso. ,,Maar liefst drie aankomsten bergop. Dat is absoluut in het voordeel van Basso'', verzucht Rudy Pevenage, coach van Ullrich.

En de Italiaanse coureur Basso zelf, die in tegenstelling tot Ullrich gisteren bij de presentatie van de Tour de France in 2006 in Parijs aanwezig was? ,,Ik denk dat er in 2006 niet twee, maar wel acht of tien kanshebbers op de eindoverwinning zijn.''

Het duurt nog ruim acht maanden voordat de 189 coureurs op 1 juli 2006 in Straatsburg van start gaan voor 's werelds belangrijkste wielerronde, maar het tactische spel was gisteren al begonnen. Nu zevenvoudig winnaar Lance Armstrong komend jaar afwezig zal zijn, ligt de strijd om zijn nalatenschap open. Behalve Basso en Ullrich worden ook de namen van Paolo Savoldelli, Jaroslav Popovitsj, Alexander Vinokoerov, Andreas Klöden en Denis Mentsjov als kanshebbers genoemd.

,,Het venijn van deze Tour zit duidelijk in de staart. De favorieten zullen zich in de eerste twee weken rustig moeten houden en dat zal voor veel stress zorgen'', zei Erik Breukink, ploegleider van Rabobank. Hij heeft de Rus Mentsjov, dit jaar tweede in de Ronde van Spanje, als kandidaat voor de eindoverwinning. Een gunstig parcours voor de Rus die zich in de laatste Vuelta als sterke tijdrijder ontpopte? ,,Ach, de Tour van vorig jaar was op papier voor Mentsjov ook niet verkeerd'', zei Breukink met een glimlach. Mede door een keelontsteking was de kopman toen volstrekt onzichtbaar.

De ploegleider van de Rabobank sprak gisteren van een klassieke Tour. ,,Verrassend is alleen het ontbreken van de ploegentijdrit. Ik kan niet zeggen dat een renner nu specifiek in het voordeel is. Met twee lange tijdritten [52 en 56 kilometer] en drie aankomsten bergop kan je spreken van een evenwichtige editie.''

De 3.639 Tour-kilometers gaan dit jaar tegen de wijzers van de klok in en na korte uitstapjes naar Duitsland, België, Nederland (finish op 4 juli in Valkenburg) en Luxemburg komt het peloton – via Normandië en Bretagne – op 10 juli in de Pyreneeën (Pau) aan. Een week later volgen de Alpen met onder meer finishplaats Alpe d'Huez op 18 juli.

Door de lange, vlakke aanloop en door de twee forse tijdritten voelde Raborenner Michael Rasmussen zich gisteren direct favoriet-af. ,,Ik ga net als dit jaar voor het bergklassement'', zei de Deense lichtgewicht. Deze zomer liep hij een klassering in de topdrie mis, nadat hij slecht had gepresteerd in de enige tijdrit.

Dat Basso en Ullrich wél voor de eindoverwinning gaan, spreekt voor zich. De Italiaanse CSC-renner kon door alle media-aandacht gisteren direct wennen aan zijn favorietenrol. ,,Die druk kan ik wel aan. Iedereen komt nu naar mij toe, maar dat komt natuurlijk omdat Ullrich er niet is. Vorig jaar heb ik veel vooruitgang geboekt bij het tijdrijden. Ik ga ervan uit dat ik die lijn kan doortrekken.'' Over zijn voorbereiding beslist hij pas later dit jaar. ,,Ik ga in elk geval niet naar de Ronde van Italië. Ja, die laat ik lopen met het oog op de Tour.''

Ullrich ontbrak gisteren in Parijs omdat hij vakantie viert. Alleen al omdat hij in 2006 als enige met een Tour-overwinning op zak aan de start komt, behoort hij tot de favorieten. Dat kon zelfs coach Pevenage niet ontkennen. ,,Het wordt een open ronde die vooral op het laatst heel zwaar zal worden. Ik denk dat alle favorieten tevreden zijn met deze editie. Zelf proberen we een goede ploeg samen te stellen voor Jan en dat we geen sprinter meer hebben, is alvast gunstig voor hem, maar het vertrek van Vinokoerov is juist weer een aderlating'', zei de Belg in dienst van T-Mobile. De bewering dat de Tour op het lijf was geschreven van Ullrich, lachte Pevenage weg. ,,Als ik deze editie had mogen samenstellen, had ik de aankomsten in de bergen steeds 30 kilometer na de laatste bergtop gelegd.''

En waar was eigenlijk Armstrong? Na zijn afscheid lag het niet voor de hand dat de Amerikaan in Parijs aanwezig zou zijn, maar de organisatie van de Tour zweeg hem gisteren bijna dood. Twee maanden geleden berichtte sportkrant L'Équipe, onderdeel van Tour-organisator ASO, dat de zevenvoudig winnaar in 1999 EPO had gebruikt. Dat zou blijken uit oude stalen urine. Zelfs in een samenvattend beeldverslag in het Palais des Congrès over 2005 was hij amper aanwezig. Indirect speelde Armstrong gisteren wel een rol, want de strijd tegen doping moet feller worden, verklaarde de Tour-organisatie. Met name in de weken vóór de Ronde.

Ploegleider Johan Bruyneel van Armstrongs ploeg Discovery Channel had gisteren duidelijk zijn buik vol van de Franse aanpak. ,,Ik ben verrast dat Lance op deze manier genegeerd wordt. Hij won deze wedstrijd zeven keer, dat heeft nooit iemand gepresteerd. En de organisatie was een kwartier aan het woord, daarbij ging het twaalf minuten over doping. We waren hier toch om iets te leren over de Tour van volgend jaar?''

    • Erik van der Walle