Thaise gamba's met citroengras

Zorg dat alle ingrediënten zijn voorbereid en klaarstaan voor u begint te bakken. Zoals dat voor vrijwel alle roerbakgerechten geldt, is de baktijd zelf heel kort en het is vervelend om nog even iets te moeten snijden of naar smaakgevers in de kast op zoek te gaan wanneer u juist snel en zonder onderbreking moet werken.

Hak het citroengras grof en doe het in een kleine keukenmachine. Voeg de galanga, koriandersteeltjes, knoflook en 1 eetlepel van de plantaardige olie toe. Draai tot een pasta.

Pel de sjalotjes en snijd ze in dunne ringetjes. Verhit een wok op een middelhoog vuur. Doe er de overgebleven 2 eetlepels plantaardige olie in en kantel de wok, zodat de olie uitvloeit over de hele wand van de wok. Doe de sjalotjes in de wok en roerbak een paar minuten, of tot de sjalot bijtgaar is. Schep er de citroengraspasta door en roerbak nog een paar minuten tot het mengsel heerlijk kruidig begint te ruiken.

Schep er de gamba's door en roerbak 2 tot 3 minuten, of tot ze roze worden. Voeg de citrusbladen, vissaus, het limoensap, de palmsuiker en lente-ui toe en roerbak alles nog 1 tot 2 minuten. Dien op met gekookte rijst of mie en garneer met de korianderblaadjes.

Morgen: tofu.

    • Kim Maclean