Televisie Overige Films

Pleasantville (Gary Ross, 1998, VS). Plezierige fantasie over twee Amerikaanse tieners uit de jaren negentig, die op magische wijze in een Amerikaanse sitcom uit de jaren vijftig terechtkomen. Hun aanwezigheid zorgt ervoor dat de zoete, zwart-witte wereld van Pleasantville langzaam in kleur verandert – en even zoet blijft. RTL7, 20.30-22.45u.

Gangs of New York (Martin Scorsese, 2002, VS). Grootscheepse reconstructie van het etnische geweld in de straten van New York in de negentiende eeuw, is wellicht de meest gecompliceerde en meest geladen, gelaagde en pretentieuze film die Scorsese tot nu toe voltooide; tegelijkertijd zou je het ook zijn grootste mislukking kunnen noemen, al was het maar omdat Gangs of New York voortdurend uit de naden barst. Tegen de achtergrond van de rellen tegen de dienstplicht (1863), waarin de Ieren zich richten tegen Lincoln én de Amerikanen van Afrikaanse afkomst, vindt ook een afrekening plaats tussen de katholieke en de protestantse benden. Met Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz. Net5, 22.25-1.55u.

Kalifornia (Dominic Sena, 1993, VS). Aanstellerige road movie. Tot kwartet jongeren dat richting westkust reist behoort een pathologische moordenaar (Brad Pitt), geadoreerd door een kindvrouwtje (Juliette Lewis). RTL7, 22.45-1.00u.

Karakter (Mike van Diem, 1997, Nederland). Met Oscar voor beste niet-Engelstalige film bekroonde prestige-adaptatie van Bordewijks roman uit 1938. Zwaar aangezette effecten en opzichtige production value kunnen gebrek aan nuances niet verbloemen. Met Jan Decleir als de hardvochtige gerechtsdeurwaarder Drevenhaven die de carrière van zijn bastaardzoon Katadreuffe (Fedja van Huêt) tegenwerkt om de jongen te harden. Canvas, 0.05-2.05u.

Tremors (Ron Underwood, 1990, VS). Ongebruikelijke kruising van western, monster-griezelfilm en komedie over reusachtige aardwormen. BBC1, 0.35-2.10u.