Televisie Film van de dag

24 Hour Party People (Michael Winterbottom, 2002, GB/Fr./Ned.). De flamboyante Tony Wilson is de oprichter van platenmaatschappij Factory Records, vooral beroemd van de platen van doemband Joy Division en het daaruit ontstane New Order. Het op feiten gebaseerde, aanstekelijke 24 Hour Party People schetst een portret van Wilson en de stad Manchester, in de jaren negentig omgedoopt tot `Madchester'. In Wilsons club de Hacienda traden toen bands op als de Happy Mondays, en werden er gretig drugs gebruikt. Wilson wordt gespeeld door komiek Steve Coogan (`I'm Alan Partridge') die op gezette tijden inbreekt in het verhaal en de kijker rechtstreeks aanspreekt: ,,is het echt zo gebeurd?'' Bij een zo'n ingreep komt de echte Tony Wilson langs, die zijn versie van het verhaal geeft. Zo zijn er meer grapjes: musici spelen zichzelf en archiefmateriaal wisselt met ensceneringen. De voice-over van Coogan als Wilson is heerlijk arrogant én zelfrelativerend.

Ned.3, 23.50-1.45u.