Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Portret van de vier kandidaat-voorzitters van de Partij van de Arbeid en een reportage over de gevolgen van de nieuwe zorgwet van minister Hoogervorst. Ook het wekelijkse gesprek met de minister-president. Ned.2, 18.20-18.50u.

Nova politiek. Terugblik op periode na de moord op Theo van Gogh, nu bijna een jaar geleden met de Tweede-Kamerleden Hans van Baalen (VVD) en Lousewies van der Laan (D66), de Amsterdamse wethouder Fatima Elatik en columnist van het dagblad Trouw Sylvain Ephimenco. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Tales from the green valley. Serie waarin vijf wetenschappers een jaar lang een zeventiende-eeuwse boerderij draaiende proberen te houden zonder moderne hulpmiddelen. De vrouwen wassen de lakens en kleding met een mengsel van as, water en gegiste urine en hangen alles buiten op. BBC2, 20.30-21.00u.

Reynebeau & Rotten. Eerste aflevering van een vijfdelige reportageserie waarin anglofiel Marc Reynebeau met `lower class hero' Johnny Rotten in een Rolls Royce op zoek gaat naar de grandeur uit het Britse verleden. Vanavond belanden ze op het majestueuze landgoed Cliveden House in Taplow en houden een drank- en roeicompetitie in de exclusieve Phyllis Court Club in Henley on Thames. België 2 (Canvas), 20.45-21.30u.

Tribe. Eerste deel van een documentaireserie over ontdekkingsreiziger Bruce Parry die zich in de verste uithoeken van de wereld onbevangen onderdompelt bij geïsoleerde stammen en volkeren. Vanavond verblijft Bruce bij het Adi-volk in de Himalaya waar hij leert te jagen en deelneemt aan een offerceremonie. België 2 (Canvas), 21.30-22.25u.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Onder meer de band Kane over het succesjaar 2005 en drie liefhebbers van het spelletje rubic cube, de gekleurde kubus die al 25-jarig bestaan van de kubus. Verder Max Pam over zijn tv-documentaire over de schrijver W.F. Hermans en Freek de Jonge over het programma (Freek) Kortgehouden dat vanavond wordt uitgezonden. Ned.3, 19.00-19.55u.

Barend & Van Dorp. Bijna een jaar na de moord op cineast Theo van Gogh praat Ayaan Hirsi Ali over haar evaringen in het afgelopen jaar. Verder het presentatieduo Ruud de Wild en Bridget Maasland over de vijfde editie van Big Brother. Talpa, 22.25-23.30u.

Friday night with Jonathan Ross. Vanavond met acteur en schrijver Stephen Fry, acteur Guy Pearce en muziek van The Magic Numbers. BBC1, 23.35-0.35u.

AMUSEMENT & DRAMA

(Freek) kortgehouden. Eerste aflevering van een tiendelige serie amusementsprogramma met cabaretier Freek de Jonge. Achter de schermen wordt hij bijgestaan door jonge programmamakers en vormgevers en elke aflevering is opgebouwd uit een aantal korte items, steeds anders van opzet en onderwerp. Hij hoopt de vertaalslag te kunnen maken van de traditionele conference naar de moderne clip-techniek. Zie ook pagina 30. Ned.3, 21.25-22.00u.

Catherine the Great. Slot van een 2-delige documentaire over de Russische tsarina Katharina de Grote op basis van haar memoires en persoonlijke brieven. Tijdens haar regeerperiode, die 34 jaar duurde, moderniseerde zij Rusland grondig en was haar leger betrokken bij bloedige oorlogen om haar imperium te vergroten. BBC2, 22.00-22.50u.

Rayman is laat. Gasten van Jörgen Raymann zijn onder anderen voetbaltrainer Louis van Gaal, oud-Kamerlid van de PvdA en burgemeester van Naarden Peter Rehwinkel en de autocoureur Ho-Pin Tung. De laatste schreef in 2003 wereldgeschiedenis om als eerste Chinees Formule 1-ervaring op te doen. Op dit moment staat hij vierde in het Formule 3-kampioenschap. Ned.3, 23.05-23.50u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks uit de Amsterdam Arena de wedstrijd in de Eredivisie van Ajax tegen SC Heerenveen. Commentaar van Leo Driessen en Wim Kieft. RTL5, 20.00-22.45u.

RELIGIE

De nationale bijbeltest. Bekende Nederlanders, ongelovige Thomassen, samaritanen, katholieken, protestanten en profeten gaan elkaar testen op de kennis van en over de bijbel. Onder de bekende Nederlanders die zich aan de test onderwerpen zitten minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus, tv-presentatrice Sandra Reemer, musicalzangeres Linda Wagenmakers en restauranthouder en tv-kok Joop Braakhekke. De test wordt gepresenteerd door Mieke van der Weij en nieuwslezer Philip Freriks. Kijkers kunnen tijdens de uitzending live meespelen via sms (nr. 4141) en op internet (www.denationalebijbeltest.nl). Ned.1, 21.00-22.40u.

JEUGD

Het klokhuis. Beelden uit de Zwitserse Alpen waar Dolores voor de verandering niet op ski's de berg af gaat, maar met een parapente op 500 meter hoogte terug naar het dal zweeft. Ned.3, 18.25-18.45u.