Recordwinst ExxonMobil

Het grootste olieconcern ter wereld, ExxonMobil, heeft een recordwinst behaald doordat de wereldwijde vraag naar olie verder toenam en de lagere productie na de orkanen Katrina en Rita de olieprijs verder opstuwde. Het Amerikaanse ExxonMobil boekte in het derde kwartaal 75 procent meer winst vergeleken met een jaar geleden. De winst kwam uit op 9,9 miljard dollar (8,2 miljard euro), een record voor een oliebedrijf.

ExxonMobils cijfers sluiten aan op winsten die andere olieconcerns gisteren hebben bekendgemaakt. Shell zag de winst met 70 procent stijgen naar 7,4 miljard dollar, terwijl ook het Britse BP en de Amerikaanse olieconcerns Conoco Phillips en Marathon Oil uitzonderlijke winststijgingen noteerden.

De winsten worden door politici en consumentenorganisaties kritisch bekeken aangezien de prijzen aan de pomp de afgelopen weken tot recordhoogtes zijn gestegen. Olieconcerns doen in de ogen van de critici te weinig om het aanbod te vergroten en daarmee de prijzen te drukken. De Amerikaanse Republikeinse partij wil hoorzittingen houden met bestuurders van de ondernemingen.

Marathon Oil, waarvan de winst verdrievoudigde, kondigde daarop gisteren direct aan 2 miljard dollar in extra raffinagecapaciteit te steken. ExxonMobil plaatste gisterochtend, nog voor de bekendmaking van de cijfers, advertenties in landelijke kranten waarin het bedrijf opriep geen ,,olie en appels'' met elkaar te vergelijken. Andere sectoren zoals banken en farmaceutische bedrijven maken volgens ExxonMobil dit jaar ook opvallend meer winst.

,,We hebben verantwoordelijk gehandeld in het vaststellen van de prijzen op onze benzinestations'', zegt scheidend bestuurder Lee Raymond. De productie nam dit kwartaal met 4,7 procent af. Volgens Raymond hebben de orkanen het bedrijf voor aftrek van belastingen 45 miljoen dollar gekost. Bij Shell bedraagt deze schadepost 350 miljoen dollar.

De omzet van ExxonMobil steeg en kwam voor het eerst boven de 100 miljard dollar uit. Het Texaanse olieconcern met 85.900 werknemers gaat meer olie winnen in het Midden-Oosten, Afrika en Rusland om tegenvallende resultaten in Europa en VS te compenseren.

Naast de hoge winsten dankzij de dure olie verdiende ExxonMobil 1,62 miljard dollar aan de verkoop van zijn belang in het Nederlandse gasleidingnetwerk van de Gasunie.