Pas verschenen

Jan van Aken: Het Fluwelen Labyrint. Prometheus, 346 blz. €18,95

De afgelopen vijf jaar schreef Jan van Aken (1961) drie historische romans Het oog van de Basilisk (2000), De valse dageraad (2001) en De dwaas vam Palmyra (2003) die zich afspelen in een ver verleden. Zijn vierde roman is gesitueerd in de jaren tachtig van de vorige eeuw en verhaalt over de liefde van een jongeman voor een vrouw met een uitzichtloze bestaan.

Tonny van der Horst: Voor altijd vroeger. Atlas, 664 blz. €34,90

De verzamelde herinneringen van Tonny van der Horst (1914-2005), de schrijfster die vooral bekend is geworden door haar herinneringen aan oud Rotterdam. Op de Achterpagina van NRC Handelsblad schreef zij vele jaren de rubrieken Oud-Rotterdam en Vroeger in Amsterdam.

Halldór Laxness: De klok van IJsland (Islandsklukkan). Vert. Marcel Otten, De Geus, 508 blz. €24,90

Een arme pachtboer wordt na een juridisch rammelend proces ter dood veroordeeld voor de moord op de beul van de Deense koning. Epos van de IJslandse Nobelprijswinnaar (1955) Halldór Laxness (1902-1998), geïnspireerd op een vijftig jaar durend moordproces.

Daniel Pennac: De dictator en de hangmat (Le dictateur et le hamac). Vert. Truus Boot, Meulenhoff, 320 blz. €18,50

Een schrijver, liggend in zijn hangmat, vertelt het verhaal van een Braziliaanse dictator die een dubbelganger in dienst neemt als middel tegen moordaanslagen. Deze dubbelganger huurt zelf ook een dubbelganger, die op zijn beurt weer een dubbelganger engageert. Roman van Daniel Pennac (1944), die ook wel `de Franse Roald Dahl' wordt genoemd.

Erik Vlaminck: Langs moederszijde Anastasia, Quatertemperdagen, Wolven huilen. Langs vaderszijde De portrettentrekker, Houten schoenen. Langs schrijverszijde Stanny, een stil leven, Het schismatieke schrijven. Wereldbibliotheek, resp. 240, 256 en 240 blz. €11,90 per deel

Nieuwe editie van Eric Vlamincks roman fleuve, de cyclus over de geschiedenis van zijn noord-Antwerpse familie. Onder de overkoepelende titel Het schismatieke schrijven, kroniek van een familie, verschenen in drie losse delen, de zes romans en de nog niet eerder gepubliceerde novelle Anastasia. `Vlaamse barok is Vlaminck vreemd [...] Hij is een erfgenaam van Willem Elsschot, wiens gedicht `Het huwelijk' geparafraseerd wordt in Quatertemperdagen; een Belgische Nescio die zijn laconieke dialogen laadt met doorleefde emoties' (Pieter Steinz in Boeken, 01.04.05).

Jan Wolkers: Ach, Wim, Wat is een vrouw? Brieven aan een jeugdvriend. De Bezige Bij, 140 blz. €16,50

Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag een met foto's geïllustreerde uitgave van de brieven die Jan Wolkers tussen 1946 en 1949 schreef aan zijn jeugdvriend Wim de Kler, die in die tijd als militair verbleef in Nederlands-Indië.