Overleg Moldavië en Transnistrië

In de Moldavische hoofdstad Chişinau zijn gisteren na een onderbreking van vijftien maanden onderhandelingen tussen de regeringen van Moldavië en het rebellenrepubliekje Transnistrië hervat. Ook Rusland en Oekraïne doen aan het overleg mee, net als de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) als bemiddelaar en de Europese Unie en de Verenigde Staten als waarnemers.

Transnistrië, gelegen op de linkeroever van de Dnjestr en voornamelijk bewoond door leden van de Russische en Oekraïense minderheid, scheidde zich in 1992 na een oorlog af van Moldavië. De kwestie van de hereniging van Moldavië staat niet formeel op de agenda van het gisteren hervatte overleg. Daarop wordt wel gesproken over onder andere democratisering en demilitarisering van de regio en de status van een veiligheidszone tussen Moldavië en Transnistrië.

Aan de vooravond van het overleg lanceerde de Moldavische premier, Vasile Târlev, gisteren een scherpe aanval op de leiding van de Transnistrië, die hij beschuldigde van het verkopen van wapens aan partijen in conflictgebieden. ,,De wapens uit Transnistrië vinden hun weg naar alle conflicthaarden in de wereld, ze worden gebruikt in Tsjetsjenië en in Beslan [waar vorig jaar terroristen een school bezetten]'', aldus Târlev. De leiding van Transnistrië beschikt over een groot, uit Sovjet-tijden daterend Russische wapenarsenaal, dat Rusland allang had moeten terugtrekken. Târlev eiste dat die wapens eind december uit Transnistrië verdwijnen – een eis die het Moldavische parlement onlangs al stelde.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov sprak de beschuldigingen van Târlev direct tegen. Hij zei dat de Russische vredesmacht in Transnistrië ervoor zorgt dat geen wapens het gebied verlaten.