Maradona interviewt vriend Fidel

Na vroeger menig meningsverschil met journalisten op de spits te drijven – soms ontaardde dat zelfs in geweerschoten – speelt voormalig dribbelkoning Diego Armando Maradona tegenwoordig zelf de verslaggever. Voor zijn programma op de Argentijnse tv La Noche del 10 (`De Nacht van 10'), heeft `pluisje' de Cubaanse dictator Fidel Castro geïnterviewd. Het interview wordt maandag in Argentinië uitgezonden.

Stevige politieke discussies hoeft de kijker niet te verwachten. El Pibe d'Oro (het kind van goud) is al jaren een groot aanhanger en vriend van Castro. Hij noemde de dictator op de Cubaanse televisie ,,de beste van alle mensen die zaken beslissen in deze wereld''. Maradona is, net zoals zijn grote vriend, ook boos op George Bush. De Amerikaanse president heeft volgende week een conferentie belegd met alle leiders van het Amerikaanse continent, behalve Castro. Daarom zal de voormalig stervoetballer donderdag meelopen in een protestmars tegen Bush. Voor Maradona, die er veel slanker en jonger uitziet dan bij vorige verblijven in Cuba, was gekleed in een olijfgroen uniform. Het interviewen van Castro is een droom die uitkomt voor de Argentijn. ,,Dit wil ik al vanaf het moment dat ik televisie maak.''

De twee kennen elkaar van de vele verblijven van Maradona in Cuba voor behandeling van zijn cocaïneverslaving. Hij heeft de beeltenis van de communistische leider op zijn been laten tatoeëren.

In zijn optreden op de Cubaanse televisie heeft de ster van weleer ook laten weten geen zin te hebben in een bijrol in dienst van de Argentijnse voetbalbond. De nummer tien die Argentinië in 1986 naar de wereldtitel leidde, heeft het aanbod om bondscoach Pekerman te adviseren afgewezen. ,,Ik blijf liever thuis dan te moeten figureren. Bondscoach Pekerman moet vrij zijn om te selecteren wie hij wil.''

Maradona, tegenwoordig ook actief als vice-president bij zijn oude club Boca Juniors, liet zich afgelopen zomer nog gelden bij het Amsterdam Tournament. Hij uitte kritiek op de mentaliteit van zijn selectie en nam in trainingspak plaats op de reservebank. Daar leek hij weer helemaal het voetbaldier van weleer toen hij onaangekondigd een clinic gaf op jeugdopleidingscentrum De Toekomst. De verhouding met de pers was echter nog altijd niet veel veranderd. Hij weigerde interviews te geven en ,,een groet aan alle Nederlanders'' waren de enige woorden die hij wisselde met journalisten.