Lid terreurgroep bleef ongemoeid

Justitie heeft bij de opsporing van moslimterroristen in Nederland een man ongemoeid gelaten die in bijna alle zaken een belangrijke rol heeft gespeeld. Deze man leverde volgens ingewijden onder meer de handgranaat die bij de belegering van een pand in het Haagse Laakkwartier vier agenten verwondde.

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Op internet verspreidde de 28-jarige Marokkaanse Nederlander onder de naam `de Andalusiër' extremistische politiek-religieuze teksten. Opmerkelijk is dat de AIVD nooit informatie over hem heeft verstrekt. In vrijwel alle terrorisme-zaken was het juist de AIVD die justitie tipte over mogelijke verdachten.

Mogelijk was de Andalusiër informant of infiltrant van de AIVD. Een bron van deze krant zegt dat de man in 2001 contact heeft gehad met de inlichtingendienst. Diverse betrokkenen zeggen dat de Andalusiër een ,,sturende rol'' speelde in de Hofstadgroep. Zo zou hij geweld tegen `ongelovigen' hebben gepropageerd. Het is de AIVD wettelijk toegestaan te werken met infiltranten. Deze undercover-agenten mogen, onder voorwaarden, ook strafbare feiten begaan.

De Andalusiër was volgens goed geïnformeerde bronnen ook betrokken bij de gewapende overval op een Edah-supermarkt in Rotterdam die in juni 2004 leidde tot de aanhouding van Samir A. Eerder blijkt de man een rol te hebben gespeeld in de grote `jihad-zaak' van 2003. Daarin werden radicale moslims verdacht van het rekruteren van strijders voor de jihad. De Andalusiër duikt ook op in de zaak tegen de Fransman Jerôme C., die vorig jaar in hoger beroep werd veroordeeld tot zes jaar cel wegens steun aan terroristen. Het openbaar ministerie noch de AIVD willen commentaar geven.

Het onderzoek naar `de Andalusiër', wiens identiteit bekend is bij deze krant, verschijnt morgen in het Zaterdags Bijvoegsel.

    • Jaco Alberts
    • Steven Derix