Justitie denkt familie slachtoffers te vinden

Als het Rampen Identificatie Team de elf illegalen die omkwamen bij de brand in het cellencomplex op Schiphol heeft geïdentificeerd, moeten hun familieleden en andere nabestaanden worden ingelicht over het drama. Omdat sommige illegalen geen identiteitspapieren hebben of een valse naam hebben opgegeven, zal dat niet altijd makkelijk zijn. Toch verwacht justitie dat het uiteindelijk wel zal lukken om de nabestaanden op te sporen.

De illegalen die in het cellencomplex zaten, zouden binnenkort worden uitgezet. Daarom, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie, ,,is er al moeite gedaan om zoveel mogelijk gegevens over deze personen te krijgen, zoals nationaliteit en identiteit. Op Schiphol is daar administratie van aanwezig. Die gegevens zijn nodig om de reisdocumenten in orde te maken. Van veel omgekomen illegalen zal de identiteit dus gewoon bij justitie bekend zijn.''

De illegalen in het complex hebben volgens het ministerie van Justitie elk een advocaat die ook over gegevens beschikt en vaak in staat zal zijn nabestaanden te traceren en in te lichten. Pas als het ook de advocaat niet lukt om contact te leggen met familieleden of andere nabestaanden, zal justitie via ambassades of diplomatieke vertegenwoordigers in het land van herkomst verder speuren naar familie. ,,Het aantal illegalen waarvan we helemaal niet weten waar ze vandaan komen, is echt heel gering'', zegt de woordvoerder.