Israël doodt strijders Jihad in Gazastrook

Bij een Israëlische luchtaanval in de Gazastrook zijn gisteravond zeven Palestijnen gedood, onder wie vier leden van de Islamitische Jihad. Tegelijkertijd heeft de Israëlische premier Sharon gezegd voorlopig niet te willen praten met de Palestijnse leider Abbas.

De gedode Jihad-strijders, onder wie een lokale commandant, zaten in een auto die in het noorden van de Strook van Gaza nabij het vluchtelingenkamp Jebaliya werd getroffen door twee raketten, afgevuurd door een Israëlisch gevechtsvliegtuig. Ook drie omstanders kwamen om. De eliminatie volgt op de Palestijnse zelfmoordaanslag van woensdag in het Israëlische kustplaatsje Hadera. Daarbij kwamen vijf marktbezoekers om en raakten dertig mensen gewond. De verantwoordelijkheid is opgeëist door de Islamitische Jihad.

Eerder op de dag voerde het Israëlische leger gisteren al operaties uit op de Westelijke Jordaanoever, waarbij onder andere arrestaties werden verricht in het dorp waar de dader vandaan kwam. Ook voerden gevechtsvliegtuigen gisteravond laat opnieuw beschietingen uit op drie verschillende doelen in het noorden van de Strook van Gaza. Volgens Israël werden vanaf die plekken Palestijnse raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. Vandaag werd opnieuw melding gemaakt van het afvuren van Palestijnse raketten op Israël.

Premier Sharon, die een ,,groot en onophoudelijk'' militair offensief heeft aangekondigd om het Palestijns ,,terrorisme uit te roeien'', zei gisteren niet van plan te zijn de Palestijnse president Mahmoud Abbas te ontmoeten zolang deze de militante Palestijnse organisaties niet aanpakt. Abbas heeft de Palestijnse zelfmoordaanslag van woensdag veroordeeld en gezegd dat de Islamitische Jihad de belangen van de Palestijnen ernstig heeft geschaad. Maar eerder heeft hij ook laten weten onmachtig te zijn de militanten aan banden te leggen, zoals de Israëlische regering eist.

De jongste ontwikkelingen bevestigen andermaal dat de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook, afgelopen augustus, niet heeft geleid tot een doorbraak in het vredesproces, zoals sommigen hadden gehoopt. De afgelopen weken werden al eerder in het vooruitzicht gestelde ontmoetingen tussen Abbas en Sharon afgeblazen. Israëlische en Palestijnse onderhandelaars hebben geprobeerd zo'n gesprek tot stand te brengen, maar boekten onvoldoende resultaat om een succesvolle top mogelijk te maken. Breekpunt voor Israël is het onvermogen van de Palestijnse Autoriteit het Palestijnse geweld jegens Israël in te dammen