Internet Voorkeur

Tour de France. De jarenlange lobby van de gemeente Valkenburg is geslaagd. De Ronde van Frankrijk komt volgend jaar (weer) naar Limburg. Valkenburg is op 4 juli finishplaats van de derde etappe. In 1992 was de gemeente al eens start- en finishplaats in de Tour. De Fransman Gilles Delion won toen de etappe. De gemeente verwacht volgend jaar een kwart miljoen bezoekers. Het is voor het eerst sinds 1996 in Den Bosch dat een Touretappe in Nederland eindigt.

Het is de negende etappe-aankomst van de Tour de France in Nederland. Amsterdam had de primeur in 1954. Daarna volgden Maastricht (1969), Scheveningen en Rotterdam (1973), Leiden en Sint-Willebrord (1978), Valkenburg (1992) en Den Bosch (1996).

De Tour van 2006 doet vier landen aan, maar kent desondanks een `klassiek' parkoers. De start is op 1 juli in Straatsburg. Via Luxemburg trekken de wielrenners naar Nederland. Een dag na het bezoek aan Valkenburg is het Belgische Hoei startplaats van de vierde etappe. Later volgt een uitstapje naar Spanje. Er zijn twee individuele tijdritten, maar geen ploegentijdrit.

De complete Tour staat op www.letour.fr. De complete wieleragenda voor volgend jaar staat op www.uciprotour.com. Meer informatie over Valkenburg en de Tour staat op www.tourdefrance.nl en www.valkenburg.nl.